torsdag 26 november 2009

jämställdhet för alla


haft lite diskussioner och funderingar om jämlikhet den sista tiden. När man pratar med andra människor och nämner ordet jämställdhet, feminism eller genus så blir många direkt på defensiven. De förknippar en med någon missnöjd, arg och (av någon outgrundlig andledning) illaluktande.
Medan för mig är det inte så komplicerat. Det viktigaste är inte att i ett förhållande göra exakt samma saker, det handlar mer om att man gör det tillsammans och båda är lika mycket värda. Det betyder att mina vänner är lika mycket värda som hans, våra intressen och egentid är lika mycket värda. Våra jobba och karriär är lika viktiga. Vi är lika viktiga föräldrar och ska kunna klara av hem och barn på egen hand om det skulle behövas. Det betyder att inte en av oss ska ha mest fokus på familjen och hemmet och vara projektledaren som har kolla på barnens kläder, matsäckar, födelsedagar och så vidare. Det tar mycket energi och därför ska man dela på den biten. På det stora hela innebär jämställdhet att alla människor så långt det går ska ha samma valmöjligheter, skyldigheter och rättigheter. Jag ska inte ha ett annat utgångsläge i samhället/arbetslivet/hemmet ifall jag råkar födas man eller kvinna.

1 kommentar:

Anonym sa...

När man säger feminism vet jag att reaktionen kan vara sådan men det tror jag beror på att ordet som sådant inte betonar jämlikhet även om det är det som det är tänkt att innebära.
Tanken med ordet är väl att representera kvinnans rätt till jämlikhet kan jag tänka.
Smaka på ordet "maskulinism"...
I mycket är det väl en fördomsfråga, en bild av feminismen som kommit någonstans ifrån och som kanske inte är helt förankrad i verkligheten.
Jag kan inte undvika att få associationen av en rapande, gapig, otvättad, arg kvinna när jag hör ordet feminism. Inte för att jag tycker att det är så utan för att det är en rotad fördom.
(lite komiskt att jag tänker ungefär samma sak om de flesta "grabbiga grabbar" med.. En kvinna som valt att hävda de mindre smickrande manliga attributen, är väl en typ av jämlikhet det med, även om det är en mera korkad sådan)
Orden jämlikhet och genus kopplar inte jag alls på samma sätt även om i detta sammanhang så tror jag att det är termer som associeras till feminism och därmed kan få dålig "godwill".
Summa sumarum är väl att de flesta nog vill ha ett rättvist samhälle, även mellan könen (hoppas jag) Någon eller några bara gjort ett bra jobb med att svärta ner de termer som var tänkta att representera denna "rättvisekamp".


Spekulerar jag...

/Mikael