lördag 30 januari 2010

Så här kallt är det idag

Flaska som har legat i bilen

torsdag 28 januari 2010

snårigt

Vi var på möte på försäkringskassan igår. För att lära sig hur det funkar, det där med att vara hemma med barn. Och jag måste säga att mer komplicerat system verkar vara svårt att uppfinna. Jag är helt medveten om att det svenska systemet där man får ca 80 % av lönen plus minus vissa avdrag (och skatt) är väldigt generöst. Speciellt som man faktiskt får vara hemma med betalda dagar i 480 dagar totalt. Men ändå. Hade det inte kunnat utformas enklare. Jag har bara mer frågor ju mer jag försöker sätta mig in i hur det funkar. Tur att det är Mickes uppdrag att sköta allt pappersarbete.

Tillexempel:
Du kan vara hemma massa extra dagar utan att ut någon föräldrapenning. Det är bra, eftersom du sparar dina dagar. Men, statens så kallade jämställdhetsbonus är baserad på antal betalda föräldradagar. Inte på det antal dagar man är hemma. Så om jag är hemma ett år och tar ut alla mina dagar i pengar, och Micke är hemma ett år och inte tar ut alla dagar i pengar så blir det ingen bonus. Och anledningen till att inte ta ut alla dagar är att familjen får högre inkomst genom att den som högre lön tar ut mer betalda dagar.
Du måste ta ut minst fem dagar hela tiden tills barnet är ett år för att behålla den grundlönen som din ersättning baseras på.
Någonting om lägstanivådagar som kan tas ut först efter 180 vanliga dagar.
Och massa massa annat som jag ännu inte riktigt har förstått.

Jag antar att det kommer lösa sig allteftersom. Men sådana som inte kan svenska, eller är dyslektiker, eller rädda för myndigheter. Hur gör de för att förstå?

onsdag 27 januari 2010

måndag 25 januari 2010

Silversmide

jag har glömt hur väldigt roligt, givande och avslappnande jag tycker
det är. Tre timmar känns som ingen tid alls. Så skönt att skapa
nåt annat än excelfiler.

söndag 24 januari 2010

Amsterdam dag tre del två...

Nu lämnar vi hotellet efter en heldag på stan. Museer med långa
köer, klädprovning, en kopp te på en coffe shop och mycket mer.

Amsterdam dag tre del ett...

Sista dan i stan. Packning och fixning pågår. Sen ska vi vara lite
kulturella och gå på museum.

lördag 23 januari 2010

Amsterdam dag två

Inte lika fint väder idag. Igår strålande blå himmel hela dagen,
idag började med mulet för att övergå till snöblandat regn framåt
tre. Ungefär som Göteborg. Vi började dagen med att gå runt stans
vintageaffärer. Det finns hur många som helst och det verkar vara ett
populärt lördagsnöje hos Amsterdamborna eftersom alla affärerna var
knökade, inte bara med grejer utan även med folk. Vi hittade inte
något att köpa direkt eftersom de flesta grejerna var antingen för
dyra eller för extrema. Vid halv sex började det skymma och då drog
vi oss mot Red Light District. I guideboken står det att det är
Amsterdams äldsta distrikt och man ska ta sig tid att titta på
arkitekturen. Men vi upptäckte att det var lite svårt att koncentrera
sig med alla halvnakna tjejer, kvinnor och äldre tanter som stog och
visade upp sig i de rödupplysta båsen. Och däremellan inkastare till
olika sexshower, frågor om man vill ha lite kul, bondageaffärer,
gayporr you name it och det verkade finnas. Helt bissart faktiskt. Som
upphängda stycken kött som försöker sälja sig själva. Efter
vandringen i Red Light skulle vi sätta oss på en coffe shop. Vi hade
markerat några stycken på kartan som guideboken rekommenderade, men
upptäckte väldigt snabbt att alla var helt proppfulla. Gick inte att
ens att tränga sig in i baren, än mindre hitta en sittplats. Och vad
mer, ingen av dessa platser verkade ha nån som helst typ av
ventilation, röken låg som en dimma över allas huvuden. Så det blev
ingen coffe shop ikväll. Vi ska möjligtvis göra ett till försök
imorgon. Nu är klockan nio, vi är tillbaka på hotellet, jag är
sjukt trött och ska ägna kvällen åt det som finns på bilden samt
Alien vs Predator på tv.

fredag 22 januari 2010

Amsterdam day one

Nappflaskor ser inte riktigt ut som hemma... Vilken ska jag köpa?

Vaknade rätt så utvilade efter en god natts sömn. Och efter en dyr
men helt ok hotellfrukost gav vi oss ut på stan. Och jag måste säga,
Amsterdam är en riktigt cool stad. Vackra byggnader, massa häftiga
affärer, mycket intressanta människor att titta på. Och nu har till
och med jag lärt mig hur gräs luktar. Vi åt lunch på ett café, mackor med manchego ost och varm choklad. Sen blev det ett stopp på Ben&Jerrys för våfflor med glass och chokladsås.
Nu är klockan lite efter åtta och vi har bokat bord på en indonesisk restaurang klockan nio. Och ja, jag har shoppat. Det går liksom inte låta bli.

torsdag 21 januari 2010

Framme i Amsterdam



Framme på hotellet i Amsterdam efter en rätt lång resa. Tåg till Köpenhamn, sen lång väntan på flyget. Men lungt och händelselöst. Framme på Shiphol tog det ett tag att orientera sig, men då vi fick veta att taxi till centrum skulle kosta eur 70 tog vi tåget istället. På tåget var det tre britter som hade värsta dramat. Först var det en kille o en tjej som bråkade o det var mycket -fucking och för fucks sake och I'm not talking before I get a spliff och liknande. Sen kom en tredje Britt med tatueringar i ansiktet o hundra piercingar i öronen o pratade med hög röst. Med sig själv. Intrssant. Väl på centralen tog det ett tag att hitta rätt spårvagn, men vi lyckades o kom fram till hotellet utan problem. Nu är det dags att sova. Jag är trött och Ewa är trött och har ont i huvudet.

tisdag 19 januari 2010

köpenhamn resten

vi besökte geologiska museet och såg håriga stenar.

åt vad som ryktades vara Köpenhamns bästa varmkorv.

såg en staty och stol-utsällning på Glyptoteket


drack ännu mer varm choklad

lekte med konstiga kameraeffekter

besökte antikvariat och vintageaffärer

promenerade i kylan

och hade på det stora hela en fantastisk bra helg.

toalettfunderingar

jag har två funderingar i ämnet.
det finns någon på kontoret som alltid rakar sig inne på toaletten (jag hoppas det är rakning i alla fall). Jag har inte kunnat avgöra vem detta är. Men väldigt ofta om man besöker damernas tidig förmiddag hör man ett maskinsurr från bortersta herrtoaletten. Varför rakar man sig på jobbet? Är det för man inte hinner hemma, men hur hinner man på jobbet då? Är det för mycket folk som ockuperar badrummet så raka sig på kontoret går snabbare? Men måste man intne släpa på massa rakattiraljer? Mycket underligt tycker jag.
En annan sak med toalettbesök är lektyren. Detta gäller först och främst män och killar. Det är inte så sällan jag ser någon av männen på kontoret med en Dagens Industri under armen promenera med målmedvetna steg bort mot toaletterna. Varför sitter man och läser på toaletten? Jag tycker oftast att det man gör där är så otrevligt att man vill ha det avklarat så fort som möjligt. Jag vill inte dröja mig kvar längre än nödvändigt. Och sitta och läsa i sin egen bajslukt (för jag antar att man inte läser när man planerar nummer ett) känns inte så lockande. Varför inte klara av business så effektivt som möjligt för att sen sitta och läsa den där artikeln med en kaffekopp? Mysteriet tätnar.

fredag 15 januari 2010

köpenhamn dag ett

blå himmel, strålande fint väder men kallt och lite blåsigt. Men vi är båda klädda varmt, varmt så det är nästan jobbigare att gå in i affärer än att promenera omkring ute.

infrysta båtar och kall rök i Nyhavn




Fika på anrika La Glace nära Ströget. Så god varm choklad att jag nästan blev hög.


Efter det gick vi runt och spanade i affärer ett tag. Mycket fina kläder, mycket fina dyra kläder och otroligt mycket cool design.

Sen var klockan runt åtta och iallafall jag var så trött att jag inte orkade ta ett steg till. Så det blev tillbaka till hotellet, hålla sig vaken ett TV serieavsnitt och somna som en sten vid halv tio.

torsdag 14 januari 2010

På väg till Köpenhamn



Update 10:30: på väg att lämna Malmö central vilken minut som helst för att korsa bron till Danmark. Slutbloggat från mobilen några dar framöver.

tisdag 12 januari 2010

MVC besök xx

Ännu ett besök på MVC avklarat. Borde egentligen heta FöräldraVårdCentralen eller något liknade eftersom det är Micke som har mycket större koll än jag i vilken vecka jag befinner mig eller var på vikt/storleksskalan mätningen hamnar. Är hursomhelst i vecka 28 nu vilket innebär att figuren i min mage ska vara runt 35cm lång och väga dryga 1 kilo. Jag däremot är officiellt mycket tjockare än så och har gått upp runt 15 kilo vilka har placerat sig på strategiska ställen på kroppen. Dock har jag egentligen ingenting att klaga på förutom att det är jobbigt att ta på sig strumporna och måla tånaglarna. Jag har fortfarande kvar samma bra intryck av barnmorskan vi besöker som jag hade från början. Även om hon ser ut lite åt hippiehållet med lång blond hårman och ringar på alla fingrar så är det konkreta svar på frågor, inga flummande analyser om den naturliga modern och dylikt som man kan lästa i vissa böcker. Hon vänder sig lika mycket till Micke som till mig när hon pratar och tar sig tid att fråga oss båda hur vi mår och om vi har några frågor. Helt klart ett stort plus.

torsdag 7 januari 2010

inspiration

jag pratade för ett tag sen om en tjej som tränade fitness och sedan blev gravid och inte heller trivdes så bra med att kroppen förändrades jättemycket under graviditeten. Jag har följt hennes blogg ett tag och just nu tränar hon inför en fitnesstävling. Det är inte så att jag någonsin kommer att träna så här mycket, och det är inte heller mitt mål. Men lite inspirerande är det allt. Visar verkligen att ingenting är omöjligt.

bild lånad från Linda Fodors blogg

måndag 4 januari 2010

movies


jag har hittat en ny film som jag så gärna vill se.
Den animerade filmen "9" skriven och regisserad av Shane Acker och producerad av bl.a. Tim Burton. När har den premiär i Göteborg? När? Jag hittar ingen information.

Sen finns så klart Avatar, Luftslottet som sprängdes, Sherlock Holmes, The Imaginarium of Dr Parnassuss, Upp och säkert en hel del som jag inte hunnit se på bio som måste hyras nu.

Hur ska vi hinna med allt...
När?