onsdag 29 februari 2012

det där med att hålla vikten

En positiv aspekt av föräldraskap är att man kan äta onormalt mycket utan att bli onormalt tjock. Det här gäller förstås framför allt oss med barn som inte tycker om att sova – vi slipper nämligen ligga och lata oss nattetid, då dagens kaloriintag normalt sett passar på att gruppera sig i värmande fettlager. Men även föräldrar till barn som sover gott om natten slipper bekymra sig. Umgänge med egna barn består nämligen sällan av mycket annat än att lyfta bort, bära runt, jaga efter och på olika ansträngande sätt försöka hindra barnet från att kasta sig utför stup/trappor/matbord eller springa in i olika utskjutande objekt med huvudet före. För att orka med livet som förälder är det viktigt att äta mycket och gott. Ta gärna dubbla portioner och snåla inte med osten. Avsluta med choklad.

söndag 26 februari 2012

mycket fint, mycket gott, mycket trevligt

söndag kväll, sitter framför jobbdatorn lite för att förbereda morgondagens jobbpresentation medan Sim "inte soua" gråter som vanligt vid sovdags. Jag tror Carolina kan ha rätt i att det kan hjälpa att ändra läggningsprocess helt och hållet på något sätt. För det känns lite löjligt att det ska ta runt två timmar att lägga henne varje kväll. Även om hon är trött och egentligen vill sova. Jag vet inte vad vi ska göra. Byta säng, byta rum, lägga henne när hon själv vill. Vad? Vad?

Men förutom den lilla detaljen har helgen varit ypperligt bra. Lördag började med blåa himlar och smutsiga fönsterrutor. Vi packade ihop oss och tog bussen till Botaniska trädgården för lite vårspaning. Och faktiskt, det finns vissa tecken. Små snödroppar som kommer upp. Lite knoppar på träden. Lite värme i solen. Det finns hopp om att våren kanske kommer. Vi promenerade runt lite och åt lite lunch. Årets första uteserveringdag. Man kunde inte sitta jättelänge utan att frysa, men fullt tillräckligt. Sen gjorde vi ett besök i Palmhuset. Jag har aldrig varit där förut, och just nu pågår det en orkidéutställning. Massa fina blommor, coola fiskar och grus för Sim att leka med. Helt klart en höjdarutflykt. 

På kvällen åkte vi iväg och lämnade av Simone hos mina föräldrar för att ha en försenad födelsedagsmiddag med Ewa och Sammi. Jag hade önskat mig Hello Monkey, och det var dit vi gick. Och jag måste säga. Grymt gott. Hur gott som helst faktiskt. Jag älskar verkligen äta god mat. Helt klart ett underskattat nöje. Och till råga på det hade vi jättetrevligt och jag fick precis den perfekta presenten jag verkligen behövde. Hörlurar till min telefon. Med riktigt bra ljud. 

Söndag började lite segt. Vi fick stiga upp klockan sju, då Sim inte hade lust att sova längre och jag kände mig mer eller mindre zombiefierad hela förmiddagen. Kändes inte som jag kunde vakna till ordentligt. Det gick mer eller mindre över när vi åkte för att handla mat sen. Eller snarare kanske smittades över på Micke. För han och Sim passade på att sova ett par timmar när vi hade kommit tillbaka.

På sen eftermiddag kom Carolina, Roger och Alice förbi för lite umgänge, middag och prat. Vi har nog inte träffats allihopa sen Oktober förra året. Det är galet vad tiden går snabbt. Det var iallafall väldigt trevligt. Jag hade lyckats göra en god gryta som alla, inklusive bebisarna åt och vi avslutade med en kokos/vaniljmilkshake. Sim och Alice är väldigt söta tillsammans, även om de mest ignorerar varandra. Jag lyckades tyvärr inte ta ett kort där båda var med på samtidigt, eftersom de rörde sig hela tiden.    
Ok, jag har en korv, du har en hamburgare. Ska vi sätta igång?
Ett två tre ÄT 
Coola fiskar i Palmhuset
Simone ville både mata och "plappa" dem
Det växte bomull
Och stora köttätande växter
Sim in da jungle


Ja, jag tog massa mer bilder på orkidéer. Men nånstans tror jag att det kanske inte är så spännande att titta på. 
Dumplingstallriken jag och Ewa delade på. Crappy fotokvalitet. Jättegod mat. 
Alice kan gå lite även utan bord.  
Vi behöver ett större kök. Och kanske några köksstolar. 

fredag 24 februari 2012

Söta saker som Simone säger, del 2

Babba = krabba
Blåtha = blåsa
Legobubbe = legogubbe
Blubb Blubb = såpbubblor
Åbabba = sköldpadda
Badda Ängen = Bädda Sängen
Inte Putta popp o blägg = Inte putta stopp och belägg
Pypa = krypa
Lölja mä = följa med
Bombaka = kom tillbaka
Bampe = Bamse
Pama = krama
Petti = spaghetti

och det allra roligaste. Hon har börjat svära. Så när hon slår sig, är arg eller nåt inte passar:

BANNE MIG!!

torsdag 23 februari 2012

Norerat

Det är faktiskt ljust ute innan sju på morgonen. Det har jag inte sett förut. Gött.


- Posted using BlogPress from my iPhone

onsdag 22 februari 2012

Fråga:

Hur länge kan en Simone upprepa INTE SOUA, INTE SOUA, INTE SOUA utan att tröttna. Svar: undersökning pågår. Men hittills en och en halv timme and counting.

Iallafall när jag lägger henne. När Micke byter av mig hörs inte ett pip.

- Posted using BlogPress from my iPhone

jobbdejt

Idag gjorde vi en mycket genial sak. Egentligen så förstår jag inte varför vi inte har kommit på detta förut. Både jag och Micke jobbar hemifrån emellanåt. Men vi har aldrig gjort det samtidigt. Men idag. Idag stannade vi båda hemma. För att jobba då såklart. Och även för att hinna med en liten lunchdejt på Heaven 23. Och sjutton gubbar vad de har god mat där. Lätt värt att ha med sig matlåda alla dagar i veckan för att spara in för en lunchdjet nån gång i månaden. Nästa plan blir nog Fond. Vardagsromantik när den är som bäst.
Förrätten

tisdag 21 februari 2012

ja så var det det där med principer

innan vi hade Sim, och även när hon var en bebis var jag fullt och fast av åsikten att hon inte skulle titta något på TV. Det är inte bra för hjärnans utveckling, det är mest korkade program som visas, det kan öka risken för ADHD. Och så vidare. Det är helt enkelt inte bra med TV för små barn. Punkt. Men verkligheten är inte riktigt så. Simone tittar på TV. Först hade vi en grav Mumintrollperiod, då film efter film med de små vita tjockisarna rullade på dvdn, nu är hon fast i "råttan som lagar mat" det vill säga Råtatouille och ibland Hitta Nemo eller Upp. Och vi låter henne titta. För att hon så gärna vill, för att det är rätt så skönt och sätta henne där på morgonen medan man gör sig i ordning för jobbet, för att vi är trötta ibland och orkar inte göra något annat än att däcka i soffan. Och ibland känns det väl kanske helt okay. Även om jag innerst inne helst vill att hon ska sitta på sitt rum och leka med kottar. Typ. Iallafall. Ännu en såndär sak som inte riktigt blir som man har tänkt sig.
Gårdagens middag som Sim hjälpte till att laga. Spaghetti med halloumi och blandade grönsaker. Fast hon äter mest broccolin.

Dagens frukostsmoothie. Kiwi/äpple/spenat. Mycket godare än det ser ut och låter.

söndag 19 februari 2012

äntligen en helg

Äntligen ett inlägg som inte handlar om hur ynklig och sjuk jag känner mig. För. Tada! Jag är inte sjuk längre. "Ta jättehårt i trä". Jag känner mig lite lätt klen och trött och har haft monsterhuvudvärk på eftermiddagen. Men ändå. Förhoppningsvis frisk. 
Helgen har väl kanske inte riktigt gått som förväntat. Jag har fyllt år. Men det har gått relativt obemärkt förbi. I och med att jag var sjuk hela veckan innan planerade vi inte in något firande alls. Lite tråkigt. Men jag hade nog inte orkat med något ändå. Men födelsedagspresent. En resa! En resa att se fram emot. Alla tre, ner till medelhavet. Lovely. 
Jämfört med förra veckan, då jag låg däckad och illamående i soffan har det här varit en ypperligt trevlig helg. 
I lördags tog vi en tur till Mediamarkt för lite köp av elektronikprylar. (inget så roligt som TV eller så, snarare åt dammsugarhållet) Sen ett spontanbesök hos mina föräldrar. Jag hade tänkt mig en timma eller så. Men det blev hela eftermiddagen. Pappa åkte iväg och köpte tårta. Vi åt en trevlig lunch, drack kaffe, åt massa tårta. Simone badade tills hon förvandlades till litet skrynkligt russin hela hon. Vi hade väldigt trevligt och ingen lust att gå hem.
Idag kände vi oss båda lite rastlöst uttråkade. Vädret var deprimerande. Varken fult eller fint bara tråkigt. Det slutade med att vi tvingade oss gå ut. En tur ner till Trädgårdsföreningen och Palmhuset. Vilket visade sig vara ett lyckodrag. Vi hade mycket kul bland alla palmer, blommor, fiskar och det som Simone tycket var roligast. Grus. Vi har även spelat gitarr, tittat på film, lekt med Mumin. Och den småväxta människan i hushållet har ätit popcorn till kvällsmat. Undrar om man kan lägga det i kategorin "majsgröt"
Mycket god tårta som pappa åkte iväg och köpte när vi objudna dök upp. Och jag har lite kvar...

Sim åt en hel bit med stor koncentration
På en parkbänk utanför Palmhuset. Hur mycket jag än spanade fanns det inga vårtecken
Ohh kolla en orkidé
Ohh kolla en fisk
Oh kolla grus 
Ett rum fullt med sådana här luktade rätt så gott
De fanns hur många olika orkidéer som helst. Även att köpa. Alla jättevackra

fredag 17 februari 2012

förhoppningsvis på bättringsvägen

känner mig lite bitter och besviken över att min kropp befinner sig i någon slags klen fas. Jag vill bara vara frisk och knyta på mig löpskorna och sätta igång med att röra på mig. Allmän diffus sjukdom känns väldigt töntigt. Och jag vet vet att det är ett lyxproblem, att jag borde vara glad och tacksam att alla andra är friska. Men ändå. Kom igen kroppen. Skärp till dig. 

torsdag 16 februari 2012

jag är tillbaka där jag startade

en gästspelsdag på kontoret i Tisdags. Och sen tillbaka sjuk i soffan. Således inget nytt att rapportera. 

söndag 12 februari 2012

Jaha, tack för den

Och min töntiga kropp bara: "Vadfalls! Tänker du dig en trevlig helg i sällskap med äkta hälft och liten Simone? Går absolut inte för sig. Jag tänker bli sjuk och låta dig ligga däckad i soffan hela helgen. Och sen bli frisk lagom för att gå till kontoret på måndag.
Congratulations!

torsdag 9 februari 2012

det gäller att välja vem man somnar för tydligen

pappa passade Sim ikväll medan jag var och red.
Och han lyckades få henne att somna tio minuter efter att jag hade gått.
Med alla lampor tända och TVn jättehögt i vardagsrummet. Hur bra som helst.
Igår. För mig. Tog det en och en halv timme.
Det är lite orättvist.
Jag bara säger.
Lite. 

så enkelt men ändå inte helt lätt

Micke har varit bortrest sen Tisdags kväll. Och jag och Simone jobbar på att klara oss själva. Det går väl helt okay, även om saker blir oerhört mycket lättare när man är två. Bara en sån sak som att laga mat blir ett helt äventyr. Jag hackar upp en morot, och springer till vardagrummet för att kolla ifall Sim inte står och balanserar på ryggstödet på soffan. Skala en en lök och springa hela vägen för att kolla att hon inte har klättrat upp på bordet. Slänga löken i stekpannan, springa för att kolla att hon inte är halvvägs upp i taket via bokhyllan. Bränna löken. Ja ungefär sådär. Jag drömmer om en lägenhet med öppen planlösning där man kan se allt och alla hela tiden. För övrigt blev maten misslyckad igår. Jag var tvungen att hälla ut allt. Har aldrig hänt mig förut. Men jag glömde att jag hade tagit "mycket stark indisk krydda" i en gång. Så jag hällde i den en gång till. Resultatet. Totalt oätligt.   
Vi byggde koja i soffan. Oerhört roligt i säkert en timme.

Ett försök att få Sim att hänga i köket medans jag lagade mat. Funkade kanske i tio minuter.

tisdag 7 februari 2012

sunny



Jag har fått vackra tulipaner, de står i köket som små solar och lyser upp mina morgonar.

Jepp, repris

Sim vaknade i natt också med ett skrik om att tända lampan (hon säger släcka, men menar tända) och inte sova. Bara ett par timmar tidigare än igår. Hon blir verkligen helt otröstlig. Just nu går Micke omkring och bär henne i lägenheten. Så fort de gör ansatser mot sängen börjar hon gråta. Jag undrar verkligen vad som är fel? Är hon sjuk? Har hon ont? Drömmer hon mardrömmar? Vad ska vi göra? Vad?

Och nej. Bara tända lampan funkar inte. Såklart att vi har försökt.


- Posted using BlogPress from my iPhone

måndag 6 februari 2012

Inte vad jag hade planerat göra just den här tiden

Tillhör det till vanligheterna att barnet man trodde låg och sov snällt bredvid en i sängen plötsligt studsar upp som skjuten ur en kanon och springer i racerfart genom lägenheten hysteriskt skrikande INTE SOVA, INTE SOVA, INTE SOVA. Nämnde jag att det skedde klockan fyra i natt.


- Posted using BlogPress from my iPhone

söndag 5 februari 2012

förkylt

helgen har varit lite off. Lite blandat. Lite sådär. Mest för att både jag och Micke är förkylda. Inget allvarligt egentligen. Men jobbigt, snorigt, ont i halsen, lite tröttare än vanligt, lite kortare stubin än vanligt. Och det märks. Men vi har iallafall hunnit se två filmer. Adjustment Bureau och Sucker Punch. Första bra, andra sådär. Vi har tatt en runda på stan och jag har köpt en klänning. För övrigt så är det nog den kallaste helgen hittills. -16 grader på hustermometern. Brrrrr. Vi har tittat på kopiösa mängder Mumin, samt Råttan som lagar mat (Råttatouile) Simones andra favvo. Vi har handlat mat, och jag har lagat den. Mamma och pappa har varit och hälsat på med en god kaka. Sammanfattat sådär, en hel del trevliga saker. Trots att det känns som om man gjort inget alls.
Det kanske inte syns på bild. Men det är väldigt väldigt kallt ute. 
Jag vill ha pannkakor. Nej jag. Nej de är mina!
Om man säger till Sim att le för kameran ser hon ut såhär
För övrigt så erbjöd jag mig att jag skulle lägga Simone för en gångs skulle. Micke gör ju det varje kväll. Och han kändes lite hängig ikväll, och jag hade bra feeling att det skulle funka fint med läggningen. Det slutade med en nästan två timmar lång brottningsmatch där jag mestadels försökte få Simone att inte rymma från sängen. Hon ville absolut inte att jag skulle läsa, slet böckerna ifrån mig och kastade bort dem. Sen när jag släckte ljuset ville hon läsa. Jättemycket. Och absolut inte sova. Och helst krypa iväg långt bort. När Micke kom och löste av mig vid halv tio var jag inte lika pepp och full med tillförsikt längre. 

torsdag 2 februari 2012

tveeggat

fördel med att arbeta hemifrån; man kan äta After Eight samtidigt som man jobbar

nackdel med att arbeta hemifrån; man kan äta After Eight samtidigt som man jobbar

onsdag 1 februari 2012