fredag 14 november 2014

hen betyder höna och fart betyder prutta

vet inte riktigt om mitt liv är mindre intressant för tillfället, så jag har ingenting att tänka på. Eller om jag bara inte har tid att skriva ner det jag mot förmodan tänker på. Eller om jag har så fullt upp att jag glömmer av alla tankar som förvirrar sig ner i min hjärna.

En sak iallafall, inte som jag tänker på särskilt mycket. Men som dyker upp i konversationer då och då.
Och det är användadet av pronomen hen.

Den diskussionen verkar göra folk oproportionerligt upprörda och dela upp dem i två läger. Ett läger som tycker det är ett bra ord som utvecklar, berikar och underlättar språket. Och ett läger som i princip hävdar att "hen betyder höna" och inte ska användas i svenkan (som om vi inte hara några andra engelsktklingade ord i språket)

Hursomhelst. Jag måste erkänna att jag ställer mig helt frågande till att människor blir så extremt provocerande av ett pronomen som inte direkt beskriver könstillhörighet.

För mig är det ett utmärkt ord.
Att använda till exempel i meningar som:
Jag ska gå till läkaren, får se vad hen säger.
Istället för att säga eller skriva:
Jag ska gå till läkaren, få se vad hon/han säger.
Snyggare, snabbare, smidigare. Tycker jag.

Så jag tänkte bara klargöra här.
Hen är ett könsneutralt pronomen. Som kan användas när könet på människan är oviktigt eller okänt. Det föreslogs redan 1966 i Sverige baserat på Finskans hän. För övrigt, i Finland finns bara hän. Inget han eller hon.

Vidare, användandet av ordet hen kommer inte göra att pojkar tappar sina snoppar och förvandlas till flickor. Det kommer inte gör att flickor misstas för pojkar.

Och jag betonar en gång till här:
Ordet hen försöker inte förvandla alla till samma kön.

Vilket för övrigt är ett argument som används rätt ofta och som driver mig till vansinne, då jag verkligen inte ser något som helst fysisk möjlighet att förvandla alla till samma kön med ett ord.
Eller så är det bara folk som gör sig dummare än de är. Eller så är de helt enkelt så dumma.

4 kommentarer:

Mikael sa...

Oavsett hur dumma folk är så hör jag det användas i dagligt tal mer och mer. Så snart är diskussionen om det pronomenet lika intressant som hur "k" i kex ska uttalas.
Spelar ingen roll vad folk tycker, det är en del av språket :-)

Anonym sa...

Livet visar vem har rätt. Ord "dator" är ett exempel av den framgångsrike användningen trots att hele värden tycker motsatsen.
Jag tycker med reservation till mina kunskaper i svenska att ordet en läkare förknippar jag aldrig med det manliga kön dock med lite större svårigheter som har ingenting att göra med den diskussion associerar jag inte en sjuksköterska med en kvinna.
I viket fall som helst tycker jag inte att det nya ordet ” hen” underlättar kommunikation som är det första syfte med att vi överhuvudtaget har utvecklat språket.
Dessutom ordet bidrar inte till mer jämna löner och knappast jämnar ut andra fördömar om könsroller. (finns många exempel på liknande ibland rätt så framgångsrika försök i polska och i svenska)
Jag tänker inte, med allt respekt till den diskussion, kalla Simone hen även om hon blir omkläd till en jultomte .

scarecrow sa...

Fast det är ju hela poängen. Du ska inte kalla Simone för hen. Även om hon är utklädd till man. Eftersom du vet att hon är en flicka. Däremot om du inte vet ifall jultomten/läkaren/sjuksköterskan/polisen är flicka eller pojke kan du använda ordet hen. Istället för den till exempel

scarecrow sa...

Och ja, det är väl självklart att hen inte inte kommer ge oss lika löner för samma arbete. Det är ju bara ett ord! Det är inte meningen att det ska underlätta jämnställdheten. Det är meningen att det ska underlätta kommunikationen. Och att man inte automatiskt behöver förutsätta att någon är man eller kvinna om man inte vet