lördag 29 mars 2008

naket i verkligheten


(Foto: Helmut Newton)

Jag har alltid kännt mig något obekväm i badhus. Alla går omkring ogenerat nakna, brösten hänger och slänger, låren dallrar och det är svårt att hitta en punkt att titta på som inte skymms av naken hud. Men på senare tid har jag upptäcket att det är facinerande att titta på nakna människor. Tolka mig inte fel här men tänk efter hur vi är vana att se en naken kvinna. Lång och rakryggad, raka muskölsa ben utan några celluliter, platt mage, runda bröst, snygg rumpa, proportionelig figur.

Befinner man sig i ett omklädningsrum (i till exempe ett badhus) med kvinnor i åldrar från fem år till åttio, upptäcker man att det är ingen som faktiskt ser ut på det viset. Stora bröst, små bröst, hängande bröst eller uppstickande bröst, alla ser olika ut. Korta ben, långa ben, kurviga ben, rumpor som är runda, eller som hänger, rumpor med gropar, rumpor i varierande former. Figurer i alla upptänkliga variationer. Men ingen som möter de idealen som vi så lättvindligt har köpt från porrfilmer och tjejtidningar.

Och den intressanta frågan här tycker jag är hur kommer det sig att alla förväntar sig och strävar efter att se ut på ett sätt som knappast någon i våran verklighet gör. Hur förvånande blir inte tonårspojkar när de upptäcker att varje flicka ser annorlunda ut, men knappast någone ser ut som Jenna Jeamson? Hur jobbigt tycker inte alla tonårsflikor det är när de märker att varje kropp har en personlighet, och aldrig kommer se ut som de kroppar som framställs som normala i Veckorevyn. Varför köper vi fantasier så billigt och lätt. Vem ifrågasätter?

2 kommentarer:

Mikael sa...

Det jag kommer att tänka på i sammanhanget är platon, tror jag det var, och hans beskrivnin av idevärlden. Att det finns en ide värld där "orginalen" finns. de perfekta bilderna av allt på jorden. Och det vi har i denna värld är blott diffusa skuggor av det perfekta. mode med mera försöker presentera idébilden och någonstans har begreppen knullats upp. Tadens ideal får mer och mer likheter med japansk animé och vi försöker alla hektiskt att uppfylla förväntningarna.

men jag tycker att många ifrågasätter, jag är nog bara osäker på om de själva tror på sina invändningar.

men i jämlikhetens namn börjar det bli mer jämställt nu iallafall. Det kristalliseras en mer utbredd ideal bild av män oxå nu...

sexleksaker sa...

Many sex plz!