torsdag 30 september 2010

stockholm

vi tog en tur till Stockholm för att hälsa på Maria, David och Tuva. Micke för jobb och jag har sista veckan i min föräldraledighet så jag måste passa på att göra något jag inte kommer kunna göra sen. Blev en mycket rolig resa. Tuva är bara några dagar äldre en Simone och de var mycket nyfikna på varandra. Sim var lite reserverad i början (storgråt så fort Tuva kom i närheten) men hon tinade lite efter en dag och på slutet var hon lika nyfiken tillbaka.

Vi började dan med att sätta på oss varma kläder och ge oss ut på stan.
Ett behov av varm choklad uppstod.
Söta Tuva
Stockholm är väldans fint.
Två pappor med varsin bebis
Leka på golvet. Tuva har redan lärt sig krypa och kravlar runt med en väldans fart. Simone tittade och lärde sig att vända sig om från mage till rygg.
Bebisprat
Sim fick provsitta vid bordet och tyckte det var mycket roligt.

söndag 26 september 2010

veckans recap

dagarna går så snabbt och flyter ihop så mycket att jag har knappt någon koll vad jag gör timme för timme. Än mindre dag för dag. För att inte glömma att jag lever kör vi en liten sammanfattning:

Måndag
Grått, regn och kallt. Bakfyllekänsla efter valvakan. Hur tänker folk? Hur? "Hatkampanjer mot invandrare, dumma uttalanden, odemokrati. Yes box, that's my tekopp?!" Jag förstår inte. Promenad ner till stan för att hälsa på syster. Hon är sjuk och möter mig i badrock. Jag tar med nudelsoppor och glass. Vi dricker te, pratar och leker med bebis. Jag går hem i ösregnet. Har glömt regnskyddet till vagnen.

Tisdag
Lika grått idag som igår. Men inte så mycket regn (tror jag, har redan glömt). Planen är att åka till Ikea. Jag sitter hemma, tittar på Stargate Atlantis och Top Model, lagar spaghetti bolognaise och leker med bebis. Försöker hindra katten från att klättra i gardinerna. Väntar på Micke. Vid fem ska vi åka iväg. Vi är laddade som sjutton. Packar ihop oss, bebis, bebisgrejer. Går ner till bilen. Bilen startar men går inte att köra. Bakhjulen helt låsta. Försöker tvinga loss bakhjulen genom att köra ändå. Bränt gummi, bränd metall. Bakslag. Vi går in igen. Grått och tråkigt.

Ondsdag
Strålande fint väder. Blå himmel och sol. Jag packar ihop bebis för promenad. Träffar Micke som ska träffa Roger. Sätter mig och dricker kaffe på uteservering medan Sim sover. Får en rolig nyhet. Sätter mig på ett annat kafé för te och kanelbulle.
Promenerar till Jarl Sandin för att hälsa på Marcus. Han visar mig runt i verkstaden. Låter mig prova en vacker diamantring, smälter en liten guldbit för att visa hur effektiv brännaren är, berättar hur svårt det är att jobba i platina. Visar två ringar han jobbar på för två systrar, som ska ha dem för att visa att de hör ihop. Systerringar. Fint. Verkar jättekul, hans jobb. Funderar på varför jag inte jobbar med något skapande. Guldsmed. Hmm, kanske nåt för framtiden. Fast o andra sidan. Marcus berättade att han alltid velat bli arkitekt. Man är aldrig nöjd.

Torsdag
Grått igen men ingen regn. Jag promenerar och lyssnar på ljudbok. Bram Stokers Dracula. Sim sover. Jag hälsar på Micke på Gvc. Han är frustrerad för att ett strömavbrott gjort att mycket av hans jobb har försvunnit. Promenerar hem. Lagar kycklingkötbullar med curry. Mycket gott. Jobbigt att göra kycklingfärs dock. Gillar inte lukten av rå kyckling. Nya planer på Ikea. Micke ska spela badminton och komma hem med sin pappas fungerande bil. Han kommer tillbaka med bil. Men försent för att åka iväg. Köer vid korsvägen. Frustrerande. Igen.

Fredag
Ikeaplaner. Igen. Micke kommer hem tidigt från jobbet. Vi lyckas åka iväg. Äntligen. Ikea. Som vanligt. Restaurangen full med folk som tänker sig att en lunch i den jättestora bambaliknande lokalen är en viktig del av Ikeaupplevelsen. Barnfamiljer, gravida, nya par som ska flytta ihop, pensionärer. Alla trängs över köttbullar med lingon. Vi plockar barngrejer. Säng, haklappar, påslakan i glada färger. Sim i Björnen skrattar åt allt. Åker hemåt, köper motorcykelgrejer på vägen. Boots och bromsklossar. Äter pasta, Jörgen kommer och tycker Sim är söt (of course). Jag går iväg på kvällspromenad. Ljudbok. Micke och Jörgen till Johannebar. Natten, en hel del gråt.

Lördag
Grått, grått, grått. Jag steker pannkakor till frukost. Rökdimman i lägenheten utlöser brandlarmet. Men ändå, pannkakor med vispgrädde till frukost. En bra morgon. Micke bygger ihop spjälsängen. Den är blå. Heter Mammut och är fin. Vi hoppas att Sim ska sova bättre i den. Promenad till Focus. Vi köper musslor och kronärtskocka och träffar Robin. Bjuder mamma på middag. Promenerar hem. Kvällen mindre grå än dagen. Inte utomhus men väl inne hos oss. Vi äter musselsoppa och kronärtkockor, dricker bubbel och leker med Sim, pratar valresultat och bebismat. Avslutar med rött te och jordnötter doppade i chilichoklad. En glad värme i hela lägenheten. Simone myser. Jag också.

Söndag
Återstår att se.

söndag 19 september 2010

election day

dagen började inte så bra, eller kanske så att natten inte slutade så bra. Någon av våra grannar startade igång en efterfest klockan fyra på natten (morgonen). De spelade musik. Och dansade. Och stampade takten. De spelade via Spotify. Gratisversionen. Och allt, allt, hördes med ofantlig tydlighet i vårt sovrum. Håkan Hellström, Guns´n´Roses, dålig tekno och Fredrik Reinfeldt vibrerade i väggarna. Helt omöjligt att sova. Och för att retas lite extra mycket så blev det tyst då och då. Och då tänkte man -Äntligen är det över. Sömn kom till mig. Och då började det igen. Argh!! Som tur är så sov sig Sim genom allting. Det var bara jag och Micke som fick fyra timmars sömn i natt. Frukosten bestod mest av kaffe.

Resten av dagen blev betydligt trevligare. Först en tur ner till vallokalen. Sen en eftervsalfika på Le Pain Francaise med Anna och Åsa. Goda bakelser, bra kaffe och trots att det var rått i luften gick det att sitta på uteserveringen. Sim var i centrum och mycket engagerad i diskussionerna.
Nu sitter vi och tittar på valvakan och överväger att gå och lägga oss istället.

lördag 18 september 2010

turista i stan

idag gick vi en tur ner på stan. Så här dagen innan valet är det fullt ståhej. Demonstrationer, konserter, folk som delar ut flygblad och hänger upp plakat. Mycket att titta på.

Bland annat cyklar för miljön.
En paus på Kafé Vanilj för muffins och kaffe.
Sim är en rutinerad kafébebis.
Duvorna jagade smulor
Vi stötte på ett bröllop
Vi blev hungriga för fika nummer två.
Där vi fick se en parad av vespor
trendiga hundar
och stiliga sparvar
Göteborg är en bra stad att vandra runt i.

så gott som alla bilder är tagna av Micke, (förutom de där han är motivet då of course)

fredag 17 september 2010

idag har vi

varit och fikat på Soho med Tessan. Hon ska ha en egen bebis om två veckor så hon övade lite med Sim.
Fått en kanin i present. Rosa med rosett i håret. Först var det en lite skeptisk blick på den och sen krama och äta upp öronen. Så jag antar att kaninen fick godkänt.
Vi hade egentligen tänkt att ta en promenad efter kaffet. Men Göteborg bjöd på sitt vanliga trevliga höstväder. Promenad var inte att tänka på. Det regnade på tvären.
Nu på kvällen har vi ätit ostar med Sim i knäet
medan katten har ockuperat bebisittern.
och nu sover Sim på sängen. Fastän det är alldeles för tidigt att lägga sig för natten och alldeles för sent att sova eftermiddagslur. Men hon såg så väldigt trött ut. Så det blir en längre tids sitta uppe på kvällen istället.

bara för att komma ihåg dagen

hösten har kommit till Göteborg. Och med den återigen typiskt göteborgsväder. Regn, regn, lite uppehåll och mer regn.

Igår så gick jag och Sim ner på stan för en lunch med mina kollegor. Mycket trevligt. Har inte varit på jobbet på så länge att jag har glömt hur mycket jag tycker om mina kollegor. Vi pratade lite jobb, lite barn, lite skvaller, sådär om livet i allmänhet. På vägen hem började det ösregna (såklart) så vi gjorde ett litet stopp på biblioteket och lånade en hel drös med böcker. Min intention är att fortsätta läsa iallafall en del av det jag hann med i Schweiz. På kvällen gick jag ut och sprang. Första gången sen Midnattsloppet förra året (augusti). Jag var i bättre form än jag trodde. Sex kilometer gick utan större problem. Men idag. Oh my God. Jag har muskelvärk i benen, i fötterna och i magen av alla ställen. Men skönt var det.

Har försökt i två dagar nu att ersätta ett ammningsmål med gröt. Igår gick det väl sådär kan man säga. Sim slog till koppen med gröt så att både hon och jag var helt täckta av klibb. För att inte tala om hur köket såg ut. Jag tror inte så mycket av gröten faktiskt hamnade inne i henne. Idag gick det marginellt bättre. Men fortfarande ingen gröt in i bebisen. Sötpotatis däremot, det tycker hon om. Ska försöka krydda gröten med äpple eller päron kanske. Eller kanel.

Idag blir det kaffe med Tessan. Hon jobbade sin sista dag igår och ska ha bebis nångång snart.

Fick en rolig pin på vägen hem. Mycket fyndigt.

torsdag 16 september 2010

snart slut

dagarna går väldigt snabbt nu. Även om jag inte gör någonting alls egentligen. Nu är det bara två veckor kvar tills jag ska tillbaka till kontoret. Känns lite blandat. Mycket roligt att få sätta igång att jobba igen. Vuxenprat, utmaningar, kostymer, äckligt kaffe. Men samtidigt kommer jag nog sakna Sim mycket och fundera på hur det går på dagarna utan mig. Inte för att jag tror att Micke inte är kapabel att fixa det utan mer att jag på något undermedvetet plan tror jag är bäst. Helt felaktigt såklart. Sen har vi det lilla problemet med maten. Hon vägrar flaska och vi har inte gått över till vanlig mat ännu. Även om det är på gång. Jag antar att den första tiden kommer bli lite jobbig med mycket gråt och att det löser sig när hon vänjer sig vid nya rutiner. Jag kan förstå på ett sätt varför många kvinnor väljer/kräver hela föräldraledigheten. Det är bekvämt att vara hemma, lätt och man har kontroll. Det är även jobbigt att återvända till jobbet efter en tid borta. Men samtidigt känner jag att det är väldigt viktigt att Sim är lika mycket med sin pappa som med mig. Så det är bara att svälja det äckliga kaffet.

söndag 12 september 2010

helgen som varit

har gått ovanligt snabbt. Redan är det måndag och vanlig vecka igen. Fredagen gick med vanliga sitta i parken rutinen och sen när Micke kom hem från jobbet gick jag ut på promenad. Jag och Sim träffade upp mamma och vi tittade på Pariserhjulet by night. (bild av mamma)
På lördag åkte vi upp till stugan i Dalsland för att hälsa på Mickes föräldrar.
Men först åkte vi hem till mina föräldrar för att låna bilen. Och det blev som vanligt en hel del bebislek.
I Dalsland var det var blött och kallt och otrevligt i skogen. Men jag hittade kantareller och Sim fick leka lite mer med sin farmor.
Idag skulle jag egentligen göra massa saker. Träffa Anna och Åsa, springa, umgås med Micke och massa mer. Men ingenting blev gjort. Tiden bara försvann. Men vi hann mata Sim med sötpotatis. Och hon verkade tycka det var jättegott. (foton av Micke)

onsdag 8 september 2010

new food

vi har börjat mata Sim med mat. Riktig mat med sked. Med blandat resultat. Hennes inställning är inte odelat positiv men det verkar inte som hon har bestämt sig ännu vad hon tycker om det hela. Stor misstänksamhet iallfall.


Flaskan har hon lärt sig hålla själv. Men äta från den vill hon fortfarande inte. Bara leka.

tisdag 7 september 2010

hemma igen

back on blog efter en lång och fantastiskt skön semester i Schweiz. Vandringar, promenader, en hel del läsande av böcker och mängder god mat. Jag kommer med en liten sammanfattning och en del bilder framöver.

Hemma har vi varit i fyra dagar och försökt komma in i nya hemmarutiner med blandat resultat. Micke är tillbaka på jobbet och jag försöker anpassa mig till att vara ensam med bebis igen. En månad kvar hemma och sen måste jag anpassa mig till att gå till jobbet varje dag. Det kommer inte vara det lättaste tror jag.

bebisen är numera ännu ett kilo tyngre (över åtta kilo) och ska snart börjar lära sig äta riktig mat. Förhoppningsvis funkar det bättre än flaska som inte funkar alls.
bild tagen från Mickes blogg