måndag 3 februari 2014

klänningens vara eller icke vara

Det har blivit mer och mer så med Simone att det verkar vara mycket viktigt för henne att ha klänning på sig till dagis. Och nyligen är det inte bara klänning som gäller. Det är det klänning som ska matchas med strumpbyxor med hjärtor på.

Och jag känner mig lite kluven. På ett sätt kan jag tycka att hon kan få klä sig i vad hon vill. Och på så sätt slippa dessa evighetsbråk och tårar och skrik ”DUMMA MAMMA” varje morgon. Men samtidigt. Var ska man dra gränsen? Först kommer klänning och strumpbyxor. Vilket jag kan tycka är helt ok.

Men, hon har redan nämnt att hon vill ha örhängen (ja, det finns treåringar på dagis med örhängen!!).

Sen vad? Bh topp, midjekort t-shirt, heels? Smink. Känns inte OK.

Och ja, jag vet. Jag använder alla dessa grejer (obs ej de midjekorta t-shirtarna) men nånstans måste det finnas en skillnad i vad en fyraåring får klä sig i och vad jag får klä mig i. Eller?

Och visst, det kommer säkert komma en tid då hon vill ha tatueringar, piercinagar eller whatever som är ”inne” på 2020 talet. Och det kan hon väl få ha. När hon är arton. Inte fyra.

Och ja. Klänning och strumpbyxor vill hon ha för att vara extra fin. Och det är inget fel i att vilja vara fin. Det är nog en mänsklig drift. Men jag känner att det är lite tidigt att hennes största fokus på dagis är att vara fin. Vad hände med att vara stark, och rolig, och snäll, och kreativ och modig och alla andra egenskaper som man kan odla bortsett från att vara fin.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det är inget fel att vara fin men samtidigt föräldrar måste vara kloka och inte konflikt rädda. Det finns ett simpelt ord, nej. Pussar min vackra :)

scarecrow sa...

Jodå, själva ordet är enkelt. Tillämpningen not so much. Hur ska jag veta när det är dags att säga nej. Och när det egentligen inte spelar någon roll? Det är inte rädslan för konflikt så mycket som att veta vad som är viktigt.

Mikael sa...

Tycker fortfarande att gråa jumpsuits borde vara enda tillåtna plagget. Oavsett ålder och kön...
Så mycket enklare för alla.

Anonym sa...

Jag tycker du ska sluta överanalysera allting Anna. Om Simone vill ha klänning för att vara fin innebär det inte att det är det enda hon är. Det kompletteras med att hon även är rolig och snäll. Bara det att just nu sätter hon ord på den känslan.../E

scarecrow sa...

Hmm, antagligen så har du rätt E. Har inte riktigt tänkt på det så =) Kansek stämmer att jag överanlyserar lite..