lördag 31 december 2011

home alone

Micke och Simone åkte iväg till stugan i Onsdags. Jag har varit hemma själv i två dagar och tre nätter. Innan de åkte kändes det som om jag skulle ha oceaner av tid att göra saker på. Jag hade tänkt träna, och göra lite after christmas shopping, och kanske ta en fika eller två, möjligtvis städa och hänga upp lite tavlor. Men i realiteten har jag sovit, och läst och tittat på TV. Ätit lite ibland. Inte ens bakat de där lussekatterna jag hade tänkt baka. Ingenting förutom legat i soffan i olika positioner. Jag hade ingen aning om att jag var så trött och energilös, så tom på allt. Jag hoppas att två dagar hemma själv kan ha avhjälpt det hela lite.

Micke och Sim är på väg hem just nu. Och jag saknar dem lite. Det är väldigt tomt utan bebis hemma. Men väldigt mycket tid till att göra ingenting. Man inser inte hur fullständigt hon tar hela ens uppmärksamhet i besittning förren hon inte är där och gör det.


onsdag 28 december 2011

söta saker som Sim säger

i urval:


Plappa lilla magen
Titta bebis Mon
Nallen inte bada


Doda                 =>     Groda
Mumintoll          =>      Mumintroll
Stola Mollan      =>      Stora Morran
Keko                =>      Keso
Plampan            =>      Lampan
Plappa              =>      Klappa
Agod                =>      Varsågod
Ajdå                 =>      Hejdå
Tyton               =>       Tyson
Tati                  =>       Pappa
Putt                  =>       Puss
Lull Lull            =>       Vagn (rull rull of course)


Äggplanta

tisdag 27 december 2011

Glimtar av en Jul

Japp, då var den här julhelgen över. Mycket trevligt, lite jobbigt, massor mat, ännu mer julklappar, Simone har varit sjuk, vi har stressat. Jag antar att det är ungefär som en vanlig jul.

Min inställning till julen är lite ambivalent. Egentligen tycker jag det är fantastiskt trevligt, varmt och mysigt. Speciellt hemma hos föräldrar. Där känns det som det blir jul på riktigt. Å andra sidan tycker jag att det ibland kan bli lite för mycket. För mycket stress, för mycket mat, för mycket presenter. Jag hade hellre haft en jul då vi bara hängt tillsammans hela familjen, spelat spel, ätit god mat (i lagom mängder) promenerat och vilat mycket mer.

Men nu blev det väldigt trevligt ändå. Hemma hos mamma och pappa. Med Ewa och Sammi, Micke och Simone och mig. Mickes familj kunde inte komma så vi blev inte fler än så. Fantastiskt julklappar. Ännu godare mat och en glad Simone trots sjukdom.

Hur som helst. Tack så väldigt! Mamma och pappa framför allt! Men också "Ada, Tyton o Ammi". För att ni har gjort Simones första medvetna Jul en så väldigt glad tillställning. Det är sådana jular jag vill att hon ska komma ihåg när hon växer upp. 

Skåla i champagne

Julklapps en masse
Simone var väldigt engagerad i utdelningen
En av alla Muminpresenter till Sims stoora glädje
Gunga julgranskulor (dagens lek)

Juldagsfrukost (the best frukost in the world)

Och ankan till middag


GOD JUL!!!







måndag 19 december 2011

Aj då

Fett osugen på att gå ut och springa. Det är kallt, ingen annan ska ut och jag har mycket att göra. Men eftersom jag precis läst en "inspirerande" bok om löpning står jag ändå här och byter om till tights och löpdojjor.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Born to Run

Precis avslutat Christopher McDougalls bok Born to Run. Eller "Born to Run: A Hidden Tribe, Superathletes, and the Greatest Race the World Has Never Seen" som den inte allt för blygsamma originaltiteln är.

Boken börjar med en simpel fråga av författaren "varför gör min fot ont när jag springer?" och fortsätter genom evolutionen till dagens ultramaratonlöpare till de gåtfulla Tarahumara indianerna från Mexico. Författaren argumenterar för att människan är evolutionärt utvecklad för att springa långa sträckor och att alla människor är skapta för och skulle kunna springa långt. Samt att anledningen till våra tiders skador och problem från löpningen härstammar från den moderna skon. Ju bättre och dyrare skor desto mer skador är kontentan. Och att allt vi har lärt oss om löpning och löpsteg är egentligen fel.

Jag tycker boken är väldigt inspirerande och intressant. Det är spännande att läsa om ultralöpare som springer väldigt långa sträckor dagligen, ofta barfota, och inte lider av några knäproblem, benhinneproblem eller andra löprelaterade skador. Kan allting verkligen sitta i löpsteget och i skon? Spännande. Och jag är sugen på att prova.

Sen bör man säkerligen ta en del med en nypa salt, men det gäller väl det mesta här i livet.
Vidare tycker jag den svenska översättningen är rätt dålig. Jag tror att boken har mycket att vinna på att läsas på originalspråk. Dock var den svenska versionen allt jag hade att tillgå så det blev den.

Men jag rekommenderar boken, vare sig man är löpare eller inte. Om inte bara för de intressanta karaktärs och miljöbeskrivningarna.




lördag 17 december 2011

Skumt

Tveksamt ifall fiskkakor med kokosgrädde var ätbara enligt Simone. Däremot badskum. Yummie!



- Posted using BlogPress from my iPhone

fredag 16 december 2011

julbord eller christmas table när man jobbar mestadels med amerikaner

Julbord med jobbet på Hotell Eggers igår. Fin miljö, fint hotell, fint att komma iväg på julbord. Men annars. Nja. Maten inte alls särskilt intressant. Jag lagar bättre. Köttbullar, korvar, sillar, skinkor, andra skinkor, ännu mer skinkor, apelsiner, typ bridgeblandning som godis. Alltså. Julmaten tycker jag ska vara något utöver det vanliga. Någonting som inte är vardagsmat. Det ska inte vara mat som man lika gärna kan laga hemma närhelst. Det ska vara något man äter bara en gång om året och som är fantastiskt gott. Det ska vara "theJulmat". Det här tyckte jag bara var tråkigt. Och tyvärr. Jag måste säga. Sällskapet. Alla hade gått hem till kvart i tio. What's up with that. Också lite lamt. Ja ja. Ser fram emot julafton istället.

Ja det fanns sånghäften, men ingen verkade kunna melodierna

Och jag vet inte varför jag ser så skum ut. Drack inte mer än ett glas vin. Lovar


Första gången den här veckan

Jag ser ljuset..


- Posted using BlogPress from my iPhone

torsdag 15 december 2011

allmänt svammel

utvecklingssamtal på dagis igår. Och så klart fick vi bara bekräftat vad vi redan vissten. Att hon är bäst, smartast och roligast. Och förutom det att hon gillar väldigt mycket att måla med vattenfärger och kritor och annat. Och att hon är grym på att bygga lego och klossar samt att hon tycker om att leka med en liten leksaksspis, kastruller och porslin. Och att hon ofta vill att fröknarna ska läsa böcker för henne. Samt att hon är väldigt trygg och självständig. Yay, heja Sim!

Igår hade vi även besök på kvällen. Jag lagade världens godaste småpizzor med salami, mozarella och lite mer ost. Och vi planerade resan till Säfsen över nyår. Jag ska lära mig åka längdskidor. Har aldrig stått på ett par så det ska bli väldigt roligt. Och kanske kan vi hyra ett par små små skidor till Simone och se ifall hon tycker det är roligt. Annars får det bli massa pulka.

Och jag kom på en liten komplettering till min tomtelista:

- En fin bricka att bära tekoppar och annat på när man vill sitta och äta i vardagsrummet.
- Boken "Skymmningssång i Kalahari av Lasse Berg.

Så hade jag en tanke till, men den har jag redan glömt. Sjutton också. Återkommer.

tisdag 13 december 2011

bad addiction

klockan är bara lite efter elva och jag är inne på min tredje (eller är det fjärde?!) lussekatt.

måndag 12 december 2011

Santa Baby

Sim önskar sig också lite små saker till jul. Eller egentligen tror jag inte hon önskar sig något särskilt förutom att få vara med i gemenskapen och få massa pussar, kramar och att bli kastad högt upp i luften.
Men hennes föräldrar har lite åsikter om vad hon skulle kunna tänka sig behöva.

- Bidrag till en egen säng. Kanske dags att såsmåningom introducera en "riktig säng" till henne.

- Pyjamasar i storlek 92 eller däromkring (möjligtvis större). Och då pratar vi inte om några bebispyjamasar som man knäpper i grenen. Utan riktiga t-shirt plus byxor pyjamasar.
- Lite fler tallrikar och muggar med pip. Gärna med Mumin.
- Om jag tänker efter. Gärna vadsomhelst med Mumin.
- Nån varm tröja. Gärna sådan med dragkedja, inte sån som man drar över huvudet.
- Några kvällar då och då som kan spenderas utan föräldrar.
- Små stolar och andra möbler i Simonestorlek att inreda hennes rum med.
- Helst inga mer leksaker. Vi svämmar redan över.

Det är allt jag kan komma på. Sim får redan så mycket hela tiden så det finns inget hon egentligen behöver. Micke har kanske nåt att tillägga. Annars over and out.

söndag 11 december 2011

egentligen är jag trött på att prata om sömn #347

det där med att somna alltså. Att det ska vara så svårt. Min tur att lägga Sim ikväll. Vi äter kvällsmat. Badar. Pyjamas. Läser tre böcker. Släcker lampan. Och sen börjar det. Gråt gråt gråt gråt. I nästan två timmar. Gråt efter Mumin, gråt efter lampan, gråt efter pannkakor, dricka, mera gråt efter Mumin. Allt är hemskt och det går absolut inte att somna. Och jag ligger bredvid och sjunger mina allra finaste sånger. Som jag tror att hon inte ens hör eftersom hon gråter så mycket. Och jag får en klump i magen, känner mig helt misslyckad, att jag gör något fel, att något underliggande i min relation till henne är fel. Och Micke kommer in för att byta av mig efter två timmar. Och jag vet att det bara är för att hjälpa till, att avlösa, göra det lättare. Men jag blir arg. Och frustrerad. Känner mig ännu mer misslyckad. Ännu mer klump i magen. Men jag går upp, lämnar ledset gråtande bebis. Och Micke som inte förstår varför jag är arg. Jag går upp försöker trösta mig med choklad. Och nu sover hon och jag sitter i en mörk lägenhet och vet inte vad jag ska göra av mig själv. Och imorgon. På morgonen, då kommer hon vara trött, så trött. Inte kunna komma upp ur sängen före åtta eller ännu senare. Och jag kan inte med att väcka henne för det känns hemskt, för jag vet att hon har sovit för lite. Och jag kommer för sent till jobbet. Igen. Och på kvällen blir det samma sak. Igen. 

fredag 9 december 2011

dear Santa

Om det nödvändigtvis måste bli jul garderar jag mig här med en liten önskelista.

Here goes:

Fina strumpbyxor i fina färger. Kanske från Wolford.
Mer Muminmuggar till min Muminmuggsamling. Har hittils en.
En romantisk helg i valfri storstad med min bättre hälft.
En mössa att ha när jag springer. Sån där som ser ut som en kondom.
Ett nytt läppstift i en fin färg.
En hårborste. Min har nästan dött.
Bra tjockbottnad lagom stor gryta att göra långkok i.
Pormenader i snö.
Den perkfekta, lagom stora, hänga över axeln handväskan.
En ny kamera.
Biobesök.
Haruki Murakamis 1Q84 serie
Middag på Törnströms kök



Vi ses under granen.

torsdag 8 december 2011

almost as good

känslan efter ett riktigt bra träningspass är nästan lika bra som känslan efter andra fysiska aktiviteter man kan utöva i horisontalläge (eller annat läge)

liten update

crazy bokslutsvecka. Inte hemma innan åtta en enda dag. Crazy lägga sig och sova vecka. Simone nattugglar fram till halv tolv och vägrar sova. Hon har även blivit gravt Muminberoende. Vi måste läsa Muminboken om och om och om igen. Titta på Mumin, prata om Mumin och läsa Mumin lite till. Antar att det finns värre saker att vara beroende av.
Annars:
Jag har fått frukost serverad tidigt på morgonen de två senaste dagarna. Äggröra, kaffe och pressad grape. Gör liksom hela dagen lite bättre.
Vi har lånat säsong två av True Blood. Yes, vi har nåt att göra på kvällarna igen..
Jag har inte lyckats träna nåt alls de senaste två veckorna. Suck suck.
Det känns roligare på jobbet igen efter en svackig period.
Det är jul snart. Och ingen snö.
Men det blåser storm mest varje dag.


söndag 4 december 2011

helgens mobilpix

Micke har varit bortrest i helgen så jag och Simone har fått roa oss själva. Och det har gått alldeles utmärkt. Vi har hängt hemma hela lördagen för vädret var katastrofalt dåligt. På kvällen kom Ewa och hälsade på och vi bakade lussekatter, åt goda ostar och hade väldigt trevligt. Simone hade så trevligt att hon inte somnade förren kvart över elva på kvällen. Och idag så vaknade vi sent, åt en sen frukost och rullade bort till Ewa för brunch. Sim fick all sin favoritmat. Korv, bacon och ägg. Och pannkakor. Kunde inte varit bättre.

Rada upp alla baddjuren


Inne på andra portionen spaghetti bolognese


Ewas skor var bara lite för stora
Bakning på gång


Jepp, goda blev de





Hänga i lekparken


Och däcka efter en lång och jobbig dag

- Posted using BlogPress from my iPhone

torsdag 1 december 2011

Förvåningen

är ganska stor när jag på morgonen plockar fram en vad jag tror är en ren mugg ur skåpet. Och får en dusch av kallt vatten och kaffe över mig


- Posted using BlogPress from my iPhone