onsdag 11 januari 2012

äntligen en läst bok

Har läst två hela böcker i December. Det är nästan lika många som under resten av året. Verkligen dåligt med läsning på sista tiden. Men men, det kanske blir bättring nu. Har en hel hög av julklappsböcker att hugga in i.

Hursomhelst. Första läsa var Niceville av Kathryn Stockett. Den utspelar sig i den amerikanska södern under tidigt sextiotal. Medborgarrörelsen har vunnit mark i norr, men i Mississipi är fortfarande rasismen stark. Inte minst i hemmen som anställer svart tjänstefolk. Det är fascinerande att läsa om familjer där den svarta barnflickan får pussa, krama och ta hand om barnen, men inte gå på den gemensamma toaletten eftersom det anses orent och smutsigt. Eller om barnen som när de är små älskar sina barnflickor över allt annat, men lär sig de vuxnas förakt allt eftersom de växer upp.

Romanen kretsar kring Skeeter, en ung kvinna som nyss återvänt till barndomshemmet efter universitetet, och har svårt att falla tillbaka i lunket i småstaden. När hon så kommer i kontakt med Aibileen och Minny, två svarta hembiträden, bestämmer hon sig för att skriva en bok, som bygger på deras historier. Ett farligt projekt i det hatiska Jackson.

Boken berättar utifrån de tre karaktärerna och är verkligen medryckande skriven. Stockett är duktig på att beskriva miljöer och känslor och man kan verkligen leva sig in i de båda världarna som lever tätt inpå men ändå långt bort ifrån varandra.

Ett anmärkning är dock att jag tror det lönar sig att läsa boken på engelska. Jag kan inte vara säker, men jag tycket att den svenska översättningen tappade rytm emellanåt.

Men dock, en helt klart läsvärd bok. Jag sträckläste den på två ensamma dagar.

Andra boken är Angelology av Danielle Trussoni, recension kommer snart. Men jag kan säga att det också var en sträckläsare.


1 kommentar:

Anonym sa...

Vänta gärna med Angelogy till jag är klar med den, hittills är den mycket bra så inga spoilers tack...
/Micke