fredag 16 mars 2012

hinner inte

det här med att man är upptagen hela tiden, att man inte hinner med saker. Jag hör ofta från kollegor på jobbet "jag hinner inte träna" "jag har för mycket att göra" "jag hinner inte laga mat". Jag säger sånt ofta själv. Men. Egentligen. Är det verkligen sant?

För säga att man är upptagen och inte hinner är kanske en bekvämlighetsfråga. Vi slipper välja, vi slipper ta ställning och eget ansvar. För alltså, om man jobbar 50 timmar i veckan, och sover åtta timmar per natt (56 timmar) så har man ändå 62 timmar till att göra andra saker. Egentligen är det väl massa timmar för familjen, träningen, egentiden.

Man kanske behöver ändra sitt angreppssätt lite. Ändra sina ord. Istället för att säga "jag har inte tid" säga "jag prioriterar inte detta" och se ifall det gör någon skillnad. Tänk att säga "jag kommer inte hjälpa dig just nu, för jag prioriterar inte det" eller "jag går inte till doktorn, för min hälsa är inte en prioritet". Ändra språket på det sättet påminner oss om att hur vi använder våran tid faktiskt är vårat val. Att om vi inte gillar sättet vi spenderar tiden på kan vi faktiskt välja att göra någon annat.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror man är trött och orkar inte göra saker. Då det är bättre att säga att man inte har tid än att man inte orkar.

scarecrow sa...

jag tycker nog att om man är trött och inte orkar så ska man säga att man inte orkar och inte hitta på att man är upptagen. Även om det kanske "låter" bättre.
//anna