onsdag 1 oktober 2008

finanskris for dummies

enligt önskemål

1. Början:
Vi har haft högkonjunktur ett tag och då gjorde företag stora vinster. Det blev mycket pengar över som kreditgivare ville låna ut för att kunna tjäna ännu mer pengar. Bostadsmarknaden verkade stabil med stadigt stigande priser. Kreditgivare i USA erbjöd relativt fattiga hushåll att låna till husköp. Låntagarna lockades med fördelaktiga villkor som t.ex. 1 års räntefritt. Dessa lån kallas subprime lån.

2. Taskigt läge:
Under 2006 började många låntagare få svårt att betala räntor och amorteringar när villkoren skärptes. Priserna på bostäder började gå ner. Folk som inte hade råd med lånen tvingades sälja sina hus till ett lägre pris än de hade köpt för. Istället för vinster från ränteintäkter satt banker och bolåneinstitut plötsligt med förluster. Pengarna de lånat ut skulle aldrig komma tillbaka.

3. Spridning
Många bolåneinstitut hade sålt en stor del av fordringarna på subprimelånen som värdepapper till bl.a. banker utanför USA. Köparna, som sett fram emot framtida vinster, satt plötsligt istället med förluster. Raset på den amerikanska bostadsmarknaden var därför kännbart i hela världsekonomin.

4. Bankerna faller
Sommaren 2007 började egentligen finanskrisen. Investmentbanken Bear Stearns varnade i juli för stora förluster. I augusti varnade den franska banken BNP Paribas. Centralbankerna i många länder började pumpa in mer pengar i det finansiella systemet och sänka styrräntorna som akuta åtgärder. I USA lanserades ett stödprogram för de husägare som hamnat i knipa. I Storbritannien förstatligade man den havererade banken Northern Rock.

5. Påverkan
Stora förluster i finanssektorn ger dyrare lån som ger mindre investeringar, lägre vinster, lägre sysselsättning, lägre konsumtion. Konkurser och arbetslöshet slår tillbaka mot finanssektorn när låntagare inte klarar att betala räntorna. Det blir en neråtgående spiralen som ökas på när osäkerheten ökar även på börsen och aktiekurserna dyker.

6. Krascher
Stora finansföretag har fortsatt falla under 2008. I början på september i år gick USA:s centralbank in och räddade bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac, båda totalt ruinerade. Banken Lehman Brothers fick ingen hjälp och tvingades den 15 september att ansöka om konkurs. Och dagarna därefter varslade det amerikanska försäkringsbolaget AIG med verksamhet i över 100 länder om konkurs. Effekterna av en konkurs bedömdes som alltför farliga, därför gick USA:s centralbank in med pengar för att hålla AIG på fötter.

7. Sverige
Det har blivit dyrare att låna pengar i Sverige som en följd av osäkerheten på finansmarknaden. Sedan 2005 har lån blivit dubbelt så dyra i Sverige. Många sitter på stora lån som de nu har svårt att betala. I det läget kan arbetslöshet bli ett dråpslag för hushållets ekonomi. När bostadspriserna nu stannar av eller till och med sjunker, riskerar den som måste sälja att göra en förlust som blir svår att göra sig av med

8. Göteborg
Volvo personvagnar varslade över 1 000 personer igår, för att inte tala om de 900 som blev av med jobben för ett par månader sen. Volvo Lastvagnar varslade 1 600 idag. Bilindustrin är Göteborgs största arbetsgivare. Det sägs att varje anställd inom Volvo skapar tre andra arbetstillfällen för service, underleverantörer etc.

Do the math.

1 kommentar:

Mikael sa...

Further down the downward spiral, ond cirkel, dominoeffekt...

kommer inte på fler talesätt nu men det finns ju åtskilliga.

Bra skrivet, intressant att kunna spåra det till suprimelånen som huvudorsak.. Det lustiga är ju att i efterhand känns det som att det borde kunnat vara rätt lätt att räkna ut risken.

Erfarenhet borde ju sagt att när man lånar ut pengar till folk med lite pengar så är det inte säkert att de kan betala tillbaka.

Det fanns nog riskkalkyler också, men antingen missade de något, typ oljepriset eller något sådant. Eller så var det girighet som tog överhanden.

Systemet är känsligt hoppas vi är stabila nog...