tisdag 29 september 2009

tacksam eller gnällig

Läser för tillfället ”Skriet från kärnfamiljen” av Rebecka Edgren Aldén och Tinni Ernsjöö Rappe och blir upprörd. Den handlar om mamma-pappa-barn, rollerna vi känner igen från barndomen. Mamma vaggar bebisen, pappa går till jobbet. Mamma bakar bullar, pappa betalar.
Den väcker många diskussioner hemma vid köksbordet. Dagens frukostdiskussion handlade till stor del om tacksamhet och förväntningar.
Börjar med det där om tacksamhet.
Nämligen i ett förhållande (med eller utan barn) ska man vara tacksam och nöja sig med det man har eller ska man vara en bitch och gnälla tills rättvisa är uppnådd? Exempel. Om ena parten, (låt oss för enkelhetens skull anta att det är mannen) dammsuger men alltid struntar i eller glömmer göra det under sängen. Ska man då vara nöjd att det blir dammsuget alls och själv dammsuga under sängen vid ett senare tillfälle. Eller ska man kräva under sängen redan från start. Om mannen under ”sin” dag hemma med barnen spenderar all tid i lekparken, men struntar i att fixa middag och plocka undan disken. Ska man vara glad att han överhuvudtaget vill vara med barnen? Varför ligger det mycket i kvinnans roll att man måste vara så tacksam? Man ska vara tacksam att barnen är friska, att man inte bor i Afrika och har det svårt, att mannen vill ta barnen till simhallen emellanåt. Och om man klagar över saker som känns orättvisa eller tråkiga, då är man gnällig och egoistisk. För man har ju så mycket att vara tacksam över.

lördag 26 september 2009

nya bröd

ägnade fredag kväll åt den husmoderliga sysslan att baka bröd. Tyvärr hade min surdeg dött under semestern och den nya är inte riktigt klar, så jag var tvungen att baka ett jästbröd. Visserligen bara med 20 gram jäst men ändå. Så det blev ett Schweiziskt bröd som heter Zopf. Recept från Hedhs brödbok. Blev gott och saftigt. Fast kanske inte i det nyttigaste laget.

De var i ugnen kanske lite för länge eftersom det blev lite för mörka.

Men insidan var det inget fel på.

fredag 25 september 2009

ego?

Jag har upptäckt efter att ha surfat runt ett stort antal debattforum, bloggar och diskussioner att det är relativt vanligt, för att inte säga allmängiltigt förekommande att man anser att barnet i alla lägen måste komma först. Och att man som förälder helt enkelt får räkna med att under lång tid framöver får bortprioritera sina behov. Att det liksom är kärnan i hela föräldraskapet, att sätta sig själv i andra hand och barnen i första.
Men funkar verkligen relationer såhär. Att man sätter någon annan först. Relationer med barn med partner med vänner? Kan det verkligen räknas som en bra relation då? Handlar det inte mer om att göra plats för allas behov och viljor, kompromissa och krångla när det krockar. Varför betraktas man som dålig och egoistisk när man resonerar på det viset?

torsdag 24 september 2009

systems no go

Idag var helen här och hälsade på tillsammans med sin bebis. Hon bjöd på kakor och bullar i köket. Jag gick dit för att kolla ifall någon typ hormoner hade kickat in. Om jag skulle få det där smått trånande i blicken som många får när de tittar på små barn, om jag plötsligt skulle känna en lust att hålla, pussa och leka med bebisen. Men nej. Ingenting sådant. Biological clock failure idag också.

onsdag 23 september 2009

new job?

Intervju idag. För manager jobb. Mycket intressant, men jag känner mig lite kluven ifall jag egentligen vill ha jobbet eller inte. Det är nog ett väldigt tungt slit i uppförsbacke, med en grupp som är väldigt spretig, jobbar åt olika håll och verkar ha lika många olika åsikter och önskemål som personer. Men det positiva och lite skrämmande är ju att det är något helt annorlunda och nytt, med en helt annan inriktning än det jag gör idag. Intervjun var faktiskt lite knepig. Många frågor i stil med – Säg något tillfälle du gjorde en proaktiv handling. – Nämn någon gång du fattade ett beslut utan att ha all information på handen. – Berätta om en gång du fattade ett beslut som kändes obekvämt. – Vad blir din första handling om du får jobbet. Osv. Och allt på engelska så det blir ännu lite svårare att uttrycka sig klart och tydligt eftersom det inte är mitt första språk. Vi får se vad resultatet blir. Jag har inte berättat alla detaljer i mitt liv ännu. Det dök inte upp någotbra tillfälle. Men om jag går vidare ska jag även träffa HR manager och kan väl berätta då. Och jobbet ska tillsättas i början av oktober så jag lär ju få veta snart hur det går.

tisdag 22 september 2009

mixed snack

tillbaka i göteborg och tillbaka på kontoret efter semestern. Göteborg trevligt, kontoret mindre så. Inget nytt spännande har hänt (så klart) och allt flyter på i gamla, inte alls särskilt bra, hjulspår.

en rolig grej är iochförsig att jag har fått hem min fina mc till stan. Och kört till kontoret en gång. Jag hoppas på en del fint väder framöver så jag kan köra lite mer. Behöver träna innan vintern. Annars glömmer jag allting jag har lärt mig på körskolan. Min mc är så cool. Den låter häftigt, är rolig att köra, och jag känner mig mycket tuff när jag kör. Lite löjligt, jag vet. Men men.

Nu ska jag lämna kontoret och dra hem. Förhoppningsvis kan min förskylning släppa snart så jag kan komma igång och träna. Det har jag sett fram emot att göra i flera månader nu. Lite träningsrutier.

torsdag 17 september 2009

matporr

Här kommer bilderna från gårdagens middag. Hur gott som helst.
Min förrätt. Crepès med västerbottenostfyllning med kantareller och löjrom.

Mickes förrätt. Gravad och rökt ren med ostfylld vårrulle.

Min huvudrätt var röding på en bädd av morötter och mandelpotatisrulle och nån typ av vitölk och romsås. Fantastiskt gott.

Micke åt lamm.

Sen tyvärr blev det för mörkt för ett fint foto på efterrätten. Men det var iallafall nyvispad hjortronsorbé med hjortronsylt i en pannacottabakelse.


Blir nästan hungrig igen av att titta på bilderna.
Nu är det dags att packa ihop och lämna Borgafjäll. Det har varit mycket sköna tre dagar här, har verkligen fått tillfälle och tid att vila ut på riktigt. Nu kör vi söderut mot nya äventyr. Semestern är inte riktigt slut.

onsdag 16 september 2009

Slappisdag

Idag har det inte varit lika fint väder som igår. Vilket till och med var rätt skönt eftersom det gav oss tillfälle att slappa lite. Så idag har vi legat i sängen och läst böcker, ätit en lång frukost med många tekoppar och sen slappat lite till. Efter det gav vi oss faktiskt ut för att fiska lite, men eftersom det var rätt så kyligt och fuktigt blev vi inte så långvariga. Men det gav oss en mycket bra ursäkt att hoppa i utomhusbubbelpoolen för att tina upp. Efter nån timmes bubblande, lite mer slappande och läsande blev det dags för trerätters på restaurangen här på hotellet. Fantastiskt god mat, jag tror vi satt i tre timmar och åt. Bildbevis kommer senare. Nu är det dags för mer slappande.

tisdag 15 september 2009

mixed roadtrip

idag har varit en perfekt dag. Strålande solsken, blå himmel och så gott som tjugo grader varmt. I vilket fall som helst t-shirtväder. Vi har tillbringat helga dagen vid sjön. Fiskat, läst böcker, lagat kantarellmackor och slppat. Som sagt, en perfekt dag. Nedan kommer en liten bilduppdatering från resan.
Bed & Breakfast i Näsviken

Hudiksvall

Maria & David

Fors vid Borgafjäll

Utsikt

På väg hem med kantareller

Big kantarells

Fishy

Kantarellmacka

Kantarellmacka in the makeing

Eldmys

söndag 13 september 2009

White wedding

Det var en lång dag igår. Vigseln började klockan fyra i Barsta kapell, som var lite av en lada, en lada från 1600 talet. Men gästerna fyllde hela kapellet och det gav en väldigt mysig känsla. Och omgivningen är väldigt vacker, jag försöker titta på allt samtidigt, för det är ju inte så att jag kommer ha vägarna förbi någon gång snart. Festen och middagen var på Björkuddens hotell precis under Höga Kusten bron. Mycket vacker omgivnig och en rolig fest. Dock var jag rätt så trött, kände ingen alls nästan och var inte på ett jättesocialt humör, men det gick ändå. David och Maria var jättevackra och såg så väldigt lyckliga ut. Jag var glad att bara vara gäst och inte behöva känna nåt ansvar. Trots att jag inte var på partyhumör hamnade jag inte i säng förren halv tre, och sen kom Micke och väckte mig två timmar senare.

Således blev det en lång och tröttsam körning tvärs över landet. Landskapet har förändrats till mer bergigt och vi har kommit mycket närmare hösten. Så nu är vi i Borgafjäll och planerar att stanna här några dagar.

fredag 11 september 2009

Norrlandsroadtrip dag två, del två

Nu har vi kommit en rejäj bit norrut. Träden blir gulare och gulare och landskapet allt mer kargt. Men mycket vackert. Roadtrip är ett väldans bra sätt att resa på, så fort man ser något intressant är det bara att stanna till. Just nu befinner vi oss på en Bed & Breakfast några två mil väster om Hudiksvall. Det är en hundraårig gård, Böle gård med en blanding av fantastiska art deco detaljer, vackra kakelugnar och lantlig charm. Gården ligger i ett gammalt samhälle som verkade ha haft sin storhetstid i slutet av 1800 talet då det fanns ett sågverk här. Nu ser man glansen i förfallna gamla vackra hus. Vi tog en promenad längst kanalen och tittade på gamla ovanliga träd.

Levande djur vi har sett hittils: 4 rävar, 1 grävling, 1 rådjur

Bloggar från mobilen

Vari sjuk två dagar. Så vi kom inte riktigt iväg när vi skulle. Antar att det var all spänning med bröllop och mc kort som släppte. Jag klarade kortet iallafall. Så djävla skönt! Igår kom vi dock iväg sent på eftermiddagen, 5 timmars körning till Bergslagen. Nice att vara på väg. I morse så ville inte bilen starta, jag anar att det kan bli en spännande resa om bilen vägrar starta varje dag.

Update lite senare.

Bilen startade till slut o vi kom iväg. Först till Mora för att hälsa på Laila o Mats, Mickes föräldrars vänner. Vi fick mackor o kaffe. Har inte ätit hönekasmackor på evigheter. Grymt gott. Sen skulle vi till Orsa björnpark, men missade tyärr att insläppet var mycket tidigare, så inga björnar idag. Kanske på hemväg.