söndag 30 december 2012

inte bara en middag

igår kväll flyttade Simone till Grimmered för en natt och vi slöt upp med Ewa och company på Dorsia för en middag. Det är första gången jag har varit där, men garanterat inte sista. 
Maten var fantastisk. Inredningen var någonting att insupa tillsammans med resten av atmosfären. Allt draperat i sammet och satin, smyckat med art noveau, möblerat i kanllgult, illgrönt, lila,  purpur med vackra möbler och konst. Och allt så snyggt gjort att jag funderar på ifall man skulle göra om hemma och addera lite belle epoque vibbar i lägenheten. 
Atmosfären gjorde så att jag kunde inte börja med något annat än en champagnedrink. Och sen så var kvällen igång. 
Tyvärr blev inte fotona allt för bra. Vi var fokuserade på maten och på att skratta mycket. Men kolla in Dorsias hemsida för lite inrednings-och matinspiration. (jag och Ewa funderade på ifall vi kunde packa med oss hälften av sakerna hem)
Svåra val på gång
Taket var av glas
Snyggaste toaletterna i stan 
Maten kom i våningar
Får den plats i handväskan tro? 
En liten efterrätt

lördag 29 december 2012

väldigt lite händer nu

sedan julafton har det inte varit många knop på hemmafronten. Vi har städat i köket, plockat bort ett köksskåp för att få mer plats. Micke har sprungit upp och ner fem trappor till vinden otaliga gånger för att städa bort alla grejer. 
Vi var på Universeum en sväng. Alla på en gång för ovanlighetens skull. Jag och Simone har hängt hemma hos Ewa och Sammi där Ewa och Sim bondade över film på datorn. Och vi spenderade gårdagens kväll hemma hos Josefin drickandes vin till nästan midnatt. Måste träna Simone lite inför nyår. Och ikväll är planen middag på Dorsia och barnfri natt. Simone ska sova över på Grimmered. 
Långsamma dagar utan mycket action, men tiden flyger förbi ändå. 
Tyvärr är vädret så katastrofalt dåligt att det är svårt att hitta på utomhusaktiviteter. 
En Anemon

Och en liten spindel

Simone börjar tröttna på att leka och vill sitta i olika lådor

Tejp

onsdag 26 december 2012

jul jul jul

Nu har de viktigaste juldagarna förflutit. Och det går som vanligt snabbt. Med mycket förberedelse innan och en intensiv urladdning den 24:e. Men det var iallafall mycket trevlig jul. Vi var hemma på Grimmered. Micke, Sim och jag, Ewa och Sammi samt Mickes föräldrar, bror och mormor. Micke hade ordnat julskinka och jag pierogi och kaka. Men annars hade mamma fixat resten och vi hade traditionsenlig polsk julmat. Och tonvis med efterrätter. Mycket mycket gott. Massa julklappar och vacker gran. Trevigt prat till nästan ett på natten. Precis som det ska vara. 
Jag upptäckte tyvärr att jag inte lyckats ta några bra kort alls. Bara en kavalkad av Simone tittar på granen, Simone öppnar julklappar, Simone tittar på andra som öppnar julklappar och så vidare. Jag känner att jag måste börja variera mig i mitt fotande. 
Här kommer ett litet plock.
Micke poserar med skinkan

Simone hjälper Bibi öppna julklapp

Simone öppnar egen julklapp

Simone gör en segergest med en orm

Simone får ett Muminhus från Monster Ewa

Simone blåser blubblor

och som avslutning. Simone leker med docka

lördag 22 december 2012

den bästa lekplatsen nära vår dörr

Nu har min första vecka hemma passerat. Och det är skrämmande hur snabbt jag kommer tillbaka till vardagen, iallafall på kontoret. Men fortfarande oerhört skönt att vara hemma med Micke och Simone och sin lägenhet och familj. Jag har saknat. 
Sim har tyvärr varit sjuk från dagen jag kom hem. Och still going strong. Så hon och Micke, som också har blivit sjuk, har varit hemma hela veckan. Lite tråkigt. Speciellt för Micke, i och med att jag kommer hem och det ända som händer är att jag går till kontoret och han får stanna hemma sjuk. Men det är sånt  som händer. Lite svårt att starta nytt jobb med VAB. 
Igår ändå gick jag tidigt från kontoret och jag och Simone gick till Universeum. Hon är fortfarande hängig men behövde verkligen komma hemifrån lite. En hel vecka inomhus är inte så roligt även när man är sjuk. Universeum var mycket kul. Mitt årskort gäller fortfarande ett par månader till, och jag kommer garanterat skaffa ett till när det har gått ut. 
Vi promenerar mer och mer utan vagn. Här på väg neråt för backen. 

Vi blåser stooora bubblor på Universeum

Och klär ut oss

Det finns simmande vasständer

torsdag 20 december 2012

det är inte det värsta

Jag kan inte säga att jag jättenoga följt vad som har orsakat de här kravallerna på Plus Gymnasiet här i Göteborg. Men någon öppnade ett Instagramkonto och publicerade naken eller nästan nakenbilder på en tjej. Och det blir värsta krisen. Kravaller, kasta sten, den som gjorde det ska skadas och dödas och jag vet inte vad.
Och jag tänker lite att självklart är det jag som bestämmer vem som får röra, titta på eller interagera med min kropp. Det är ingen annan som bestämmer det. Min kropp mitt val. Inga konstigheter.
Men den här uppfattningen att kroppen (speciellt den kvinnliga kroppen) är något heligt och hemligt och okränkbart som inte får ses eller röras förutom av "den enda rätta" är för mig lite konstig. Varför är det värsta som kan hända en flicka att någon annan ser henne naken? Samtidigt som tjejer viker ut sig till höger och vänster? Skulle det vara samma reaktioner om någon publicerade en bild på en naken kille?
Känns som det är dags att sluta skambelägga tjejer som ligger runt och inse att tjejer gillar sex lika mycket som killar och inte blir "förbrukade" efter att ha gängat med mer än en person. Och jag antar att mycket ligger på hur vi uppfostrar våra barn. Så länge man skambelägger och skrämmer och gör sexualiteten till något farligt så lägger vi skuld på dem att de måste " hålla sig till en person" annars så förlorar de självrespekten. Och då öppnas en grogrund för att kalla tjejer för horor/slampor/lättfotande och annat strunt. Om man istället är öppen för att prata och ser det som något naturligt och inte skambelagt så kanske flickor inser att de duger som de är, kan ägna sig åt sex när de vill, att de har rätt att säga nej när de vill, även mitt i akten och att de enda viktiga är att inte skada sig själv eller någon annan och att skydda sig.

tisdag 18 december 2012

biltankar

Nu är det så att mitt kontor ligger i fucking Arendal. Nästan så långt det går att komma från våran lägenhet och fortfarande vara i Göteborg. En timme med buss. Om man har tur. Om alla avgångar går i tid och det är solsken och torrt samtidigt. Och det är one-way. Och eftersom min trofasta Clio har dött så måste jag således skaffa en ny bil. Sjukt svårt detta med bil.
Så jag behöver lite råd. Vad är bra att köpa.
Lite punkter:
  • Jag vill egentligen ha en Mini. Micke tycker det är en ursäkt att köpa en motorcykel på fyra hjul (och han har nog rätt).
  • Men bilen ska iallafall inte vara för stor. Fickparkeringsvänlig.
  • Den ska vara rätt ny. Typ från 2012.
  • Ha snål bensinförbrukning.
  • Gärna miljöbil.
  • Snygg och rolig att köra.
  • Och inte skuldsätta mig för livet.
    
    BMW 1 Serien
    
    Volvo C30

    Mini Countryman

    Toyota Prius

    Volvo V40

    Volkswagen Tiguan

måndag 17 december 2012

äntligen hemma

Äntligen tillbaka hemma! Känns mycket mycket bra. Jag har verkligen längtat tillbaka till vardagen, tro det eller ej. Längtat till min lägenhet, mina grejer. Har inte tänkt på hur mycket ens egna grejer runt omkring gör för välbefinnandet. Men efter fyra månader i princip på hotell har jag förstått det. Man behöver inte ha särskilt mycket prylar. Men lite behövs för att må bra.
Jag har bara varit hemma två dagar men har redan hunnit med att träffa syster, dricka te med föräldrar, rensa garderoben, krama Simone massor, titta på Dinosaurier och gå på julmiddag hos Chris. Det är sant. Borta bra, men hemma bäst. Tills nästa resa iallafall.
Simone fick klä granen alldeles själv. Hon var mycket stolt. KOM OCH TITTA PÅ MINA BOLLAL!

Chris lade till toppen

fredag 14 december 2012

night crawler

Det har varit ett bra besök i Kraków. Roligt, trevligt och inte så stressigt som jag trodde att det skulle bli. Typiskt nog så blev det strålande fint väder samma dag jag skulle tillbringa större delen av tiden på tåget. Antar att jag fortfarande är soldepraverad. Jag kom tillbaka till Warszawa klockan sju på kvällen Och hade en ambitiös plan att jag skulle packa alla mina grejer så jag kunde ha hela dagen ledig imorgon (idag). Men istället har jag sett hela säsong ett av Californication. Började tittade i början på September, gillade den inte då. Men fastnade helt och hållet nu. Så jag var tvungen att se klart. Och nu närmar sig klockan två på natten. Jag har inte börjat packa. Och jag är inte trött nog att sova. Det här med att vara vaken halva nätterna som jag har vant mig vid senaste månaderna kommer bli jobbigt att ändra på när verkligheten kommer ikapp. Så tyvärr, inget packat ikväll. Men jag hoppas att kunna göra det snabbt imorgon. Har inte så väldans många grejer att ta med. Och det är inte så att jag behöver fundera på vad jag ska packa. Det är bara att slänga ner allt i resväskorna. 
Jag och mormor gör miner. Eller mormor i alla fall

Ett besök på marknaden för att köpa vallmofrön

Och en fin pumpa

onsdag 12 december 2012

en dag flyter fort förbi

Missade mina tjugo minuter springning idag. Men å andra sidan har jag promenerat rätt mycket så jag hoppas det kompenserar. Hittade ett antikvariat där jag fastnade i säkert en timme. Hade kunnat köpa allt där. Gamla filmaffischer, gamla kartor, vackra böcker, tidningsartiklar och dokument från tjugotalet. Allt orginal och allt svindyrt såklart. Men det kändes som att bli transporterad tillbaka i tiden.
Annars har jag ätit kakor med mormor, druckit världens godaste varma choklad, fixat naglarna, ätit kringlor och framkallat foton. 
Anna (jag) ett år gammal

Mormor

Lovely antikvariat, hade kunnat jobba där lätt

Choklad att bli hög av

Fotodörr till mormor

tisdag 11 december 2012

Kraków

Micke och Simone har nu åkt hem till Göteborg. Jag är kvar några dagar och hälsar på mormor i Kraków. Det är lika snöigt och kallt här som i Warszawa. Min jacka är varm och min mössa är varm men mina fötter blir som isklumpar när jag är ute och går. Nu har jag köpt ett par tjocka hemstickade yllestrumpor från en tant på torget. Så nu hoppas jag att slippa frysa. 
Annars har jag suttit och pratat med mormor. Ätit många kakor och bullar. Promenerat lite på stan. Och självklart sprungit mina tjugo minuter. (Fast det blev trettiofem istället för det kändes ovanligt bra idag)
Toalettbild från tåget

Fina muralmålningar

Ännu mer mural

Rynek i vinterkläder

Julmarknad

söndag 9 december 2012

en lördag rätt så fullspäckad lördag

sista helgen i Warszawa (mycket sista de senaste inläggen märker jag). Imorgon åker Micke och Simone hem och jag åker till Kraków för några dagar. Nu på söndag har vi inte gjort många knop ännu. Micke lagar varm choklad och jag och Simone sitter under täcket i soffan. Men igår, då kompenserade vi verkligen med aktiviteter som räcker för flera dagar. 
På morgonen gick vi ut i parken. Vi lekte i skogen, åkte kana på skorna, hoppade i snön och tittade på mängder av kälkåkning. Här finns inte en enda snow-racer eller plastkälke så långt ögat kan nå. Alla kälkar är fina, av trä av gammaldags snitt. Sådan vill jag också ha.
Efter kälkåkningen gick vi hem för att tina. Och sen taxi till restaurang. Vi skulle möta upp Robert med fru och två barn för en liten avskedsmiddag för mig. Vi hade en extremt trevlig lunch/middag. Vi började klockan tre och var inte klara förrän närmare sex. Maten var fantastiskt god. Jag åt biff tartar som förbereddes vid bordet. Man fick själv välja kryddor och ingredienser som kocken blandade i. Och pieroger. Simone åt sin tomatsoppa, samt Mickes förrättssoppa och lite potatis på det. Alla var mycket nöjda tror jag. 
Efter middagen tog vi spårvagnen till Praga för att gå på Olas födelsedagsmiddag. Simone somnade i Mickes knä men vaknade med ett glatt "MMMM DET VAR JÄTTEGOD MAT" tjugo minuter senare. Hos Ola åt vi lite mer mat. Det var lite mer prat. Simone imponerade på alla genom att visa att hon kunde sköta IPaden helt själv. Vi stannade kanske till tjugo i tio. Och när vi ringde taxi och började packa ihop oss för att gå hem var den minsta personen i sällskapet inte alls nöjd. Hon ville stanna lite till. Man kan lugnt säga att vi alla däckade i säng när vi kom hem. 
Simone äter trädgodis, som hennes nya favoriter Dinosaurierna
Det har blivit nästan minus tio. Snö och kallt. 

Biff tartar på gång
Simone läser böcker och bläddrar i CD skivor 
En middag till...

fredag 7 december 2012

sista språket

jag kom på mina språkrelaterade inlägg här i början av vistelsen i Warszawa. Jag var antagligen mer uppmärksam då. Eller så har det Polska språket faktiskt ett ändligt antal idiom. För nu på slutet har jag inte alls lyckats samla dem i samma snabba takt.
Men här kommer några faktiskt:

  • Więcej pszczoł zwabi sie na miód niz na gówno = Man lockar fler bin med honung än med bajs
  • Musztarda po obiedzie = Senap efter middagen
  • Rozbój w bialy dzien = Rån på en vit dag
  • Wstompil do piekła po drodze mu było = Han steg in i helvetet, det var på vägen
  • Na rzęsach chodzić = Gå på ögonfransarna
  • Robic coś z palcem w dupie = Göra något med fingret i röven
  • Spalić plan na panewce = Bränna sin plan på slagstiftet

Sug på dessa. För nu kommer det nog inga fler. Föregående språkinlägg finns här, här och här

sista dagen

Nu är jag sista dagen på kontoret. Har tillbringat 98 dagar borta hemifrån. Inte så länge egentligen. Men samtidigt känns det som en evighet (inte riktigt en evighet kanske men rätt lång tid i alla fall)  Det ska bli skönt att komma hem nästa vecka. Idag snöar det i Warszawa igen och trafiken flyter på väldigt långsamt. Tur kanske det eftersom jag inte har vinterdäck på bilen.
Har inte så mycket att skriva egentligen. Jag har levt lyxliv hela den här veckan. Åkt till jobbet tidigt på morgonen. Kommit hem vid sex på kvällen. Middagen har stått på bordet varje dag! Lovely. Vi har ätit, och jag har tillbringat resten av kvällen med att hänga med Simone och springa mina tjugo minuter. Och sen på kvällen har vi tittat på film och druckit varm choklad med Malibu och vispgrädde. Har verkligen känt mig bortskämd.

onsdag 5 december 2012

för gamla tiders skull

eftersom jag bara har ett fåtal dagar kvar här i Warszawa kommer ännu en av de numera klassiska toalettbilderna.

tisdag 4 december 2012

20 min per dag fram till jul, dag 8 - check

Det går bättre och bättre det här. Vad som förut kändes oöverkomligt och skitjobbigt känns rätt bra. Till exempel tyckte jag att gå ut och träna klockan nio på kvällen var helt värdelöst. Det är ju mitt i natten ju. Men nu, nio, inga problem. Jag är ju helt klar innan tio. Bring it on.
Så sammanlagt sprunget redan: 2 timmar40 minuter 

måndag 3 december 2012

helgen

Trotset fortsätter. Och hon varvar raseriutbrott med världens sötaste Simone. Det är knappt så vi hinner med. Men både jag och Micke kom fram till att det antagligen är övergående. Det var länge sen hon hade två föräldrar tillgängliga samtidigt. Det gäller ju att testa vad som funkar. Sen tror jag att det påverkar att hon inte är hemma hos sig. Hon känner sig kanske lite otrygg. Hon påpekar ofta att "JA VILL ÅKA TILL SIMONS DOMU" Så jag tror hon har lite hemlängtan efter vår lägenhet, sitt rum, sina grejer. Och jag försår henne. Det har jag med. 
Men konstigt nog så blir varken jag eller Micke särskilt stressade av det hela. Trots att tålamodet ibland känns på upphällningen. Jag tror vi båda har lärt oss att stressa ner lite de senaste tre månaderna.
Sen är det med den här totala vägran av mat. Jag är mycket kluven. Vill ogärna tvinga henne att äta om hon inte vill. Kommer själv ihåg, fortfarande, hur oerhörd jobbigt det var att få sitta själv och tvingas äta när alla andra hade ätit färdig. Det här är lågstadiet, men ändå.
Men å andra sidan, när vi väl lyckats truga i henne mat igår kväll blev humöret oerhört mycket bättre. Så vad göra? Övertala att äta? Eller strunta i det och vänta på att hon äter när hon vill?
Simones stora grej nu är att göra skuggfigurer. Även om hon inte riktigt fattar att det är skuggan som är grejen. Inte händerna.

Nästan som en jeansreklam. Sim hjälper Micke att leta byxor.