fredag 25 september 2009

ego?

Jag har upptäckt efter att ha surfat runt ett stort antal debattforum, bloggar och diskussioner att det är relativt vanligt, för att inte säga allmängiltigt förekommande att man anser att barnet i alla lägen måste komma först. Och att man som förälder helt enkelt får räkna med att under lång tid framöver får bortprioritera sina behov. Att det liksom är kärnan i hela föräldraskapet, att sätta sig själv i andra hand och barnen i första.
Men funkar verkligen relationer såhär. Att man sätter någon annan först. Relationer med barn med partner med vänner? Kan det verkligen räknas som en bra relation då? Handlar det inte mer om att göra plats för allas behov och viljor, kompromissa och krångla när det krockar. Varför betraktas man som dålig och egoistisk när man resonerar på det viset?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det var ju något de tog upp på "äktenskapsskolan", de gjorde ju inte helt efter mallen utan sa sa att de prioritera varandra först. Och att det också var för barnens skull. Det tycker jag var rätt tänk. Det är ju i stil med:
- du kan inte ta hand om andra om du inte tar hand om dig själv.
Dvs: först dig själv sedan ( tycker jag, för allas bästa) ditt förhållande och efter det, barnet.
Men allt detta är ju för barnet, för om inte de två första funkar är det inte lätt att vara uppriktig med det sista.
Men du har rätt, på forum, bloggar och hemsidor är ordningen ofta omvänd...

/Mikael

Anonym sa...

Även om jag förstår att risken är att den som skriker högst vinner, på kort sikt...

/Mikael

Anonym sa...

Jag har prioriterat och behagat andra före mig själv, mina behov och drömmar och visst de andra var mkt nöjda. Ingen har frågat mig hur jag mådde och hur jag kände. Inte ens jag själv. Jag bara tog för givet att man skall passar upp andra, vara till lags. När jag "vaknade" en dag och lärde mig säga "nej" så fick jag höra att jag inte är bra människa, egoist och har ingen respekt för andra. Man skall hjälpa andra ses det, visst jag håller med. Men det råder en viss förvirring mellan att hjälpa andra och offra upp sig för andra. Om du blir glad och nöjt och tillgodoser sina behov alla andra runt om dig kommer att ta del av din lycka.