onsdag 26 januari 2011

min första VAB eller kanske VAV

micke har blivit sjuk och jag ägnar mig åt vård av vårdnadshavare. Eller kanske inte riktigt vård, eftersom jag åkte från jobbet i måndags, packade ihop Sim och rymde till mina föräldrar. Men med tanke att Micke verkar ha vinterkräksjukan så kändes det som att hålla sig så långt borta från honom som möjligt var den bästa lösningen. Nu har det gått två nätter och nästan tre dagar och jag och Sim kommer packa ihop oss för att åka hem igen. Det har gått över förväntan bra, även om jag saknar Micke en hel del. Men fördelen är att jag känner mig lite avundsjuk på Mickes pappaledighet. Hon är ju en helt annan bebis nu än hon var när jag hade henne. Rolig och söt (visste jag redan), leker långa perioder själv på golvet (tyvärr fick jag passa på att jobba dessa perioder, men ändå, jag ser möjligheter), hon kan kommunicera på ett helt annat plan, även om ordförådet fortfarande är något begränsat (obefintligt) och man behöver inte amma var femte minut och är således inte fastkedjad vid Top Model. Jag kan helt enkelt rekommendera alla mammor att ta ut pappaledighet istället.

Andra fördelar med pappaledighet när jag ändå är inne på ämnet:
* Man har jobbat ett tag och börjat längta lite efter att vara hemma
* Man vet när ledigheten börjar
* Ledigheten börjar inte med värkar, vatten som går eller en jobbig förlossning
* Man har hunnit lära sig hur man tar hand om ett barn
* Man ammar inte
* Man har inte en förlossningstrasig kropp
* Man blir sedd lite som en jämställdhetshjälte och en Riktigt God Förälder

Sen så finns det en hel drös med mindre bra grejer (men dem lämnar jag till den pappalediga föräldern att kommunicera om)

Och mammaledighet var rätt nice också

oftast..

2 kommentarer:

Mikael sa...

Ja det var tur att du kunde komma hemifrån med Sim och att du kunnat jobba en del hemifrån. För det var inte kul hemma.

Angående pappaledigheten så är det inte så mycket negativt att säga om den mer än att man kan vara lite bunden ibland men knappast mer än när man jobbar. Det är bara det att man inte kommer hem från jobbet någon gång, men så är det nu så jag tror det är dumt att se på föräldraskapet som ett jobb för då är det risk att man längtar för mycket efter ledigt ibland... (men det får jag rätt ofta ändå)
Ska fundera lite mer på det där med negativa sidor så att min insats som hemmapappa inte blir förringad till någon form av glidarliv. Det är ett hårt jobb! Om än oftast kul.

scarecrow sa...

jag tycker helt klart inte man ska förringa pappaledigheten. Det är en viktig tid, ett viktigt jobb eller kanske snarare en viktig uppgift. Både viktigt för Simone och för dig, och även för mig. Jag tror hela familjen tjänar på att dela på föräldraledigheten så mycket som möjligt. Speciellti i längden. Även om det blir jobbigt emmelanåt. Och jag älskar dig för att du är en sådan bra pappa (inte bara of course)