fredag 6 juli 2012

lite små invändningar mot Prometheus

Jättekul att gå på bio.
Verkligen.
Sitta i mörkret, småäta popcorn, dras in i filmvärlden.
I like.
Vill göra det betydligt oftare än en gång om året.

Men seriöst, filmen vi såg. Jättesnygg gjord, jättefina scener. Även om jag tycker mig se tendenser på att 3D filmer tror att de kan leva på visuellt snygga effekter och ungefär 0 story. Iallafall så började filmen väldigt lovande. Men sen tycker jag det gick utför. Manuset hade kunnat vara skrivet av en trettonåring och hade lika måna logiska luckor som ett durkslag.

Några av dessa (obs läs inte om du har tänkt titta på den):
  • Ett team letar efter en utomjordisk planet, hittar en, flyger ner genom atmosfären, och där, oupps, direkt lite häftiga utomjordiska byggnader. Inget sökande, inget letande, ingen kretsa runt för att se ifall det finns nåt mer. Ingen säkerhetstänk. Ingenting.
  • De som utforskar planeten ska vara vetenskapsmän/kvinnor. Antagligen borde de vara de smartaste/bästa i sina områden för att få åka på en expedition. Men de är så otroligt korkade hela tiden. Och gör helt ogenomtänkta ologiska beslut HELA TIDEN!
  • De går ner till den utomjordiska byggnaden. Men visst luften går att andas, vi tar av oss hjälmarna direkt bara för att det "känns bra". Inget att det kanske kan vara nåt farligt i luften eller så. En snubbe i teamet går runt på egen hand och pillar på grejer. Ingen frågar varför eller vad han gör eller har tagit vägen.
  • De hittar en död alien. Biologen och geologen flippar ut av skräck skriker hysteriskt och vill fly tillbaka till skeppet. Biologen hävdar att det inte har med hans område att göra. Hmm. Han är biolog = död alien. Hmm. Geologen säger han är geolog, men man ser honom inte titta på en endaste liten sten.  
  • Sagda biolog och geolog stöter på en fullt levande utomjordisk stor mask/orm/scary grej och utan att flippa ut försöker klappa den. Inte en gång, inte två gånger, men TRE!
  • Halva laget lämnar sina kollegor inne i alienbyggnaden utan att ens reflektera över var de är eller om de befinner sig i någon som helst fara. Och kaptenen som upptäcker att något rör sig där inne, varnar de lämnade kollegorna, och går sedan för att gänga.
  • En medlem i teamet tar hem någon skum aliengrej tillbaka till skeppet, utan att någon ser, för att sedan förgifta en annan medlem av teamet. Utan nån som helst förklaring.
  • De tar hem en alien skalle till skeppet, i en gymbag, och arkeologen (som plötslig är expert på bioloig och sånt) tycker att de ska tillsätta ström till skallen. Varför framgår inte. Den exploderar. Utan nån som helst anledning eller att nån bryr sig eller nämner det.
  • Ovanstående arkeolog blir infekterad av den förgiftade snubben och blir plötsligt gravid med en alien. Hon springer iväg för att själv operera bort den från magen. Stapplar ut efter operationen och går runt helt blodig utan att nån en frågar vad som har hänt eller låtsas om det.
  • Och för övrigt, ovan operation skär genom magen, hinnor, muskler, allt. Sen häftar hon ihop det med lite häftstift och kan springa och klättra som ingenting. Vad jag kommer ihåg, efter ett kejsarsnitt kunde jag inte ens sätt mig upp i sängen utan hjälp. Man behöver liksom sina magmuskler till det.
  • Och jag slutar nu. Men jag kan säga, det var inte de enda logiska luckorna. Det finns fler!!

1 kommentar:

Anonym sa...

Till och med jag som gärna har lite lösa trådar att spekulera runt tyckte detta var lite väl mycket karaktärsbrist. Men det var grymt att gå på bio!/Mikael