fredag 9 oktober 2009

outside the box


Pojk och flickkläder.
Nu har jag inte aktivt gått omkring i affärer och kollat på hur kläder är utformade för pojkar respektive flickor. Men man ser ju en del i reklam, tv och hos arbetskollegors barn. Och det är, kan jag säga, helt klart stereotypt. Pojkar har tröjor med Batman, Sarwars och diverse andra actionfigurer. Byxor i camofärger, skor i svart, bunt eller grått. Flickkläderna är mer åt det rosa hållet med blommor, volanger och diverse andra utsmyckningar. Dock så har nog små flickor faktiskt en betydligt större valfrihet än små pojkar. För det är helt ok att en flicka väljer en svart tröja med Starwars på men inte särskilt ok att en pojke väljer en rosa med My Little Pony. Jag tror att tanken på hur pojkar respektive flickor bör se ut är så hårt indoktrinerad i vårt psyke att när man släpper in en lite pojke i affären och säger ”välj vad du vill” och han väljer rosa glitterskor så tänker man "gulp ska han verkligen ha dessa”. Sen hoppas jag att man köper dem.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ush! detta var en lite tyngre tanke. Som du säger så kommer nog tjejen undan, kanske betraktas hon tillochmed som lite tuff om leker med killarnas saker.

Men om pojken kommer My little P och Barbie, Woha! -Är pojken bög!!??
(om det nu är något fel i det) oavsett så blir föräldern orolig för att pojken skall exempelvis mobbas.

har hört lite sådana här historier ibland, för det är ganska vanligt att den yngre av 2bröder, som är nära varandra i ålder, ägnar sig åt "flickleksaker" eftersom de får ha dessa ifred från stora starka storebror.

Det är inte lätt...

/Micke

Anonym sa...

gjorde samma reflektion för 20 år sen, och jag tror till och med det blivit värre, det är faktiskt lite trist. i slutet på 70-talet kommer jag ihåg att både pojkar och flickor skulle ha brunt och brandgult i min omgivning, helst i ribbstickad mjuk trikå. Fast redan till Mickes tid hade vi gått över till mörkblått och rött.
hälsningar från la belle-mère i Bryssel

scarecrow sa...

Man får helt enkelt försöka tänka neutralt. Lite robotar och lite färger vare sig det är pojke eller flicka. Egentligen spelar det ingen jättestor roll. Men jag tror att problemet är att barn blir bemötta olika (omedvetet) beroende vad de har på sig. Röstläge, vad man säger. Till exempel att flickor är fina men pojkar sällan är fina.
//anna