måndag 19 oktober 2009

Whats the difference

Lyssnade på Morgonpasset helg i lördags som diskuterade ett mycket fascinerande ämne. Det är ju så att Lagerbäck inte är förbundskapten för svenska herrlandslaget längre, och nu letar man med ljus och lykta efter en ny. Johan Esk, en sportkrönikör på DN, kom med vad som verkar vara ett enormt provocerande förslag. Han skrev nämligen att Svennis kunde bli förbundskapten och Pia Sundhage assisterande förbundskapten. Pia Sundhage verkar väldigt meriterad och är för nuvarande förbundskapten för USA’s damlag, vilka för övrigt har fått OS guld.
Detta förslag väckte enormt starka känslor från total förvåning till raseri.
Blandade kommentarer från svenska fotbollsvärden:
Anders Svensson (fotbollsspelare). ”Men hallå det är ofantlig stor skillnad mellan dam och herrfotboll. Det är två helt olika idrotter fattar du väl. Går inte ens att jämföra. Helt annan idrott.”
Tobias Hysén (fotbollsspelare IFK Göteborg). ”Det är alldeles för tidigt för en kvinnlig förbundskapten i manliga landslaget.”
Andra röster:
”Ar detta ett skämt. Det är en helt annan sak att träna herrar. ”
”Skulle hon verkligen passa och bli respekterad?”
”Hon är säkert jätteduktig på tjejsidan.”
”Jättesteg för svensk fotboll. ”

Vad är grejen. Det är väl fortfarande samma spel vare sig det är tjejfotboll eller herrfotboll? En boll, ett mål, få in bollen i målet? Vad är problemet? En tränares uppgift är att se och upptäcka spelarnas kvalitéer och förutsättningar samt bygga upp ett samspelat lag. Inte att springa ikapp på planen eller mäta storleken i duschen. Uppenbarligen så bygger fotbollens hela inte väsen på att man har kuk. Jag hade kunnat köpa att hon inte platsar som förbundskapten på grund av otillräckliga meriter. Men de enda argument jag hörde är att hon är kvinna.

1 kommentar:

Mikael sa...

Ja det var klart underhållande radioprogram. Just att alla bara reagerade med könet tycker jag var fascinerande. Men om det gäller meriter... tror du verkligen att en tränare som fått ett lag till OS eller VM guld skulle vara intresserat av träna Sverige? Såvida det inte är en tränare på dekis då.

Jag försöker vara så kritisk jag kan i den här jämlikhets diskussionen och någonstans men det är svårt. Det är mycket ojämlikheter och fördommar som är så djupt rotade det är svårt att hitta ursprunget. Det går bara att konstatera existensen.

Jag var på väg att skriva:
-Borde inte en kvinnlig tränare även kunna tillföra en högre grad av empati och omtänksamhet än en manlig?...

Så där var jag ute i fördomsträsket igen, Tror jag är mer empatisk än de flesta kvinnor jag jänner.