tisdag 30 oktober 2012

fint

den här skylten såg jag när jag körde hem från jobbet idag.
För de som inte förstår så står det:
Ania, jag älskar dig. Den här lägenheten är till dig.

frusen rök

Det ser lite annorlunda ut genom mitt fönster nu jämfört med hur det var när jag kom hit. Snö och vitt och grått. Många löv hänger fortfarande på träden och grenar bryts av på grund av tyngden. Och jag måste säga att temperaturmässigt är det lika obehagligt som i Göteborg. Noll grader känns genom kläder ända in i skelettet. Antar att det är närheten till floden som gör det.
Micke och Simone har åkt tillbaka till Göteborg efter en äventyrlig start. Men Simone verkar inte ha blivit avskräckt att komma tillbaka. Tydligen så frågar hon redan om att flyga igen.
Jag börjar känna lite hemlängtan. Längtan efter en mer normaliserad vardag, efter mina vänner och familj. Det är lite ensamt här. Och samtidigt är jag för trött för att göra särskilt mycket mer än att jobba.
Vinterutsikt genom fönstret
Samtidigt så är det spännande grejer på gång. Imorgon flyger jag till Brasilien för att vara där en vecka och jobba. Och en helg för att upptäcka och turista lite. Därefter ett flyg till Toronto där lite jobb och lite fritid väntar. Jag funderar på att ta mig ner till Niagrafallen för att spana. Från Toronto ett flyg till Greensboro, USA för att beöka vårt huvudkotor. Allt som allt tre veckor borta. Och i Brasilien är det sommar.
Jag planerar hänga en hel del på den här delen av hotellet. (Bild från hotellets hemsida)


måndag 29 oktober 2012

sälj din grej med en tjej

det var länge sen det var ett "sälj grej med tjej" inlägg. Inte för att jag saknar material. Mer för att jag har saknat tillfälle. Här kommer iallafall två trevliga bilder. 
Högtalare. Två stycken. Och en tjej i mitten, med strategiskt genomskinlig t-shirt smekandes dem med ett stort leende. Säkert mycket bra ljud tänker alla. 

Energidryck. Och en tjej som... vad? Drack den och blev så trött att hon var tvungen att lägga sig, i bara underkläderna. Med texten "testa hur den funkar". Jag tycker att det inte riktigt framgår om det är drycken man ska testa. Eller tjejen?

lördag 27 oktober 2012

Inte riktigt snällt mot oss

idag började det snöa lite lätt på morgonen. Såg rätt fint utanför fönstret. Idag är det också dagen som Micke och Simone skulle åka hem till Göteborg. Vi funderade lite på förseningar och annat som kunde uppstå. Men oroade oss inte särskilt. Det var inte jättemycket snö trots allt. Vi hade en mycket trevlig dag med lekplatsbesök och restaurangbesök. Det kompenserade lite för hela veckan då jag i princip varit frånvarande på grund av audit på jobbet. 
Lite innan fem körde vi mot flygplatsen. Flyget skulle gå klockan sju. Vi kom fram utan problem och flyget var försenat bara en halvtimme. Jag väntade lite på flygplatsen i fall att de skulle ställa in. Men klockan åtta fick de gå ombord. Då bestämde jag mig för att köra hem. 
Det hade snöat ytterligare en hel del. Min bil var totalt täckt och jag fick skrapa snö med händer utan vantar. Körandet tillbaka till Warszawa var väldigt jobbigt. Vägarna var helt oplogade och jag fick krypköra i 20 kilometer i timmen. Med bilar som låg i dikena som kantade vägen. Inte så roligt. Tog mig två timmar att komma fram hem och jag var rätt så trött i huvudet efteråt. 
Precis när jag sätter mig i soffan med en kopp té får jag ett mess av Micke att planet verkar vara inställt. Och ska gå tidigt imorgon bitti istället. Argghh!! Stackart Simone, stackars Micke, stackars mig om jag måste köra alla 80 kilometer igen för att hämta dem. 
Översvämmning när de kom hit. Och snöstorm när de ska åka. 
Simone var lite skeptisk till snön

De flesta verkade inte vara förberedda för snö

fredag 26 oktober 2012

en ny pryl till mig

har fått en fin present från Micke. I och med att min Samsung telefon inte tar emot ljudböcker. Och han tar med sig min IPhone tillbaka till Sverige. Så nu har jag en liten liten liten IPod Shuffle att lyssna på. Den är mindre än min klocka och mycket söt.

five years of blogg

Jag börjde skriva den här bloggen slutet av Oktober 2007. Micke pendlade Göteborg/Pajala då och hela meningen med skrivandet var att hålla vardagen levande för oss båda. Sedan dess har bloggen vuxit och ändrat sig. Jag har fortsatt skriva även om Micke har varit hemma. Nu är det som en dagbok och ett sätt att komma ihåg de små detaljerna i livet.

I Oktober 2007 verkar jag jobba väldigt mycket och irritera mig på att chefen aldrig är på plats. Samt inte riktigt uppskatta tiden jag har över. Jag är trött mycket, trivs inte utan Micke och tycker att allt är mörkt och tråkigt. Jag ger blod för första gången och går på en ledarskapskurs.
Så här såg jag ut på en fika 2007
Oktober 2008 verkar lite mer positivt. Vi har precis kommit hem från New York. Funderar lite på bröllop. Jag klagar på mörkret igen och det regnar mycket i Göteborg. Jag springer en hel del och funderar på nyttig mat. Finanskrisen börjar slå till och jobbet blir mer stressigt och mer intressant. Min bil är på verkstad och jag cyklar mycket till jobbet. Vi går på en magisk Leonard Cohen konsert, Micke jobbar fortfarnade i Pajala. Men jag verkar nöjd med livet.
Enda bilden jag hittade på mig från Oktober 2008
I Oktober 2009 är jag gravid. Vi går på vårt första MVC besök. Vi har precis gift oss, jag har tagit MC kort och köpt en MC. Jag läser oerhört mycket böcker om barn och jämnställdhet och ännu mer barn. Bakar bröd och kokar sylt. Verkar inte gilla ta kort på mig själv för jag hittar knappt några från den månaden. Jag är omotiverad på jobbet och tycker mycket är lite tråkigt.
Hittade ingen bild på mig från Oktober 2009, här kommer en från sen September istället
I Oktober 2010 har jag precis börjat jobba efter sex månaders föräldraledighet. Är mycket mycket trött hela tiden. Jobbar på dagarna och ammar på nätterna. Blir mer och mer zombiefierad. Det slår mig, all klagan jag hade om ont om tid förut. Vad sjutton pratade jag om. Jag hade hur mycket tid som helst ju. Jag trivs bra på jobbet även om det är mycket omorganisationer på gång.
Hittade ingen bild på mig själv utan bebis i Oktober 2010. Men bebis var rätt dominerande den här perioden
I Oktober 2011 har vi rätt så kämpigt. Vi försöker anpassa oss till liv med barn och har lite svårt att hitta vad vi vill göra med jobb/egentid/familjetid. Sovandet går sådär. Mycket vakennätter och trötta människor hemma. Mitt hår har vuxit ut långt och jag klipper det halvkort med lugg. Vi försöker hålla oss aktiva och hitta på saker efter jobbet. Går med blandat resultat. Simone går på dagis sedan nån månad tillbaka och mormor är och hälsar på i Sverige.
Så här ser jag ut i Oktober 2011. Här på ett museum
I Oktober 2012 befinner jag mig i Warszawa på Short Time Assignment. Livet hemma har funkat bra och vi har hittat en balans vi är nöjda med. Tiden i Warszawa är lite som ett uppehåll och undantagstillstånd. Men vi växer alla från det tror jag. Och lär oss mycket.
Bild på mig från sen September. Men ungefär så här ser jag ut nu.





onsdag 24 oktober 2012

observation


Boendes i Sverige hör man (jag) väldigt ofta hur väldigt bra allting är.
Hur mycket i framkant Sverige är då det gäller jämnställdhet, lika rättigheter för män och kvinnor, hur jag har samma möjligheter på arbetsplatsen som mina manliga kollegor.
Men som det ser ut i verkligheten:
Management team i Göteborg: Bara gubbar.
Management team i Warszawa: Fyra kvinnor tre män.

Bara säger 

tisdag 23 oktober 2012

when it rains it pours

igår var det lite otur med grejer

  • Min bil tände en varningslampa som visade sig vara väldigt obra.
  • Bilen fick bli hämtad av bärgare.
  • Micke tappade eller fick sin telefon stulen
  • Jag råkade stänga in Micke och Simone i lägenheten och ta med mig nyckeln. De kom inte ut förren klockan sju på kvällen.
  • och jag börjar känna mig sjuk samtidigt som jag har massa möten hela veckan
bra saker dock
  • Bilen dog först när jag kom till kontoret så jag behövde inte stå på gatan och lifta
  • Affären var öppen så jag kunde köpa aspirin och halstabletter
  • Micke och Simone var glada när jag kom och släppte ut dem ur lägenheten
  • kaffet på kontoret är gott

måndag 22 oktober 2012

en helg i Krakow

Vi tillbringade helgen I Krakow hos mormor. Åkte tåget ner fredag kväll och tillbaka söndag kväll.


Vi hade en mycket trevlig helg med mycket promenerade. Firande av mormors 87 födelsedag med god middag och champagne. Simone kände direkt igen sin Baba Ula och de lekte mycket tillsammans. Tror vi lämnade mormor rätt trött, men nöjd när vi åkte hem på söndag kväll.

För övrigt så fick Simone ett nytt par tofflor. Och mot alla odds så blev hon supernöjd med dessa. Hon brukar aldrig gilla nya skor eller kläder men dessa visade sig vara en hit. Hon ville ha på sig dem hela tiden. Så fort vi kom in genom dörren efter att ha varit ute sprang hon till sina tofflor och ville ha på dem direkt. Mycket roligt

De nya tofflorna
Middag på restaurang Wesele



torsdag 18 oktober 2012

en dag i parken

Eftersom Robert, min chef, var sjuk fanns det ingen större idé för mig att åka in till kontoret. Istället jobbade jag halvdag på förmiddagen. Och lite på kvällen. Mitt på dagen använde vi åt att gå ut i solskenet. Det blev ett besök i Lazienki Park. Warszawas allra största park. Och kanske den finaste. 
Utsikt från balkongen på morgonen. Det var då vi bestämde det kunde vara en bra idé att gå ut

Plocka löv

Mata ekorrar

Mata barn

Det fanns påfåglar

Och skumma människor

onsdag 17 oktober 2012

och i göteborg kan vi inte hantera snö


Syns inte så bra på bilden, men hela vägen är täckt av vatten.
Midjehögt på sina ställen. Jag var lite orolig att fastna.

igår verkade det ha varit storm nästan överallt. Lite dålig timing för Micke och Simone att flyga hit till Warszawa. Men men. Sådant man inte riktigt kan styra över.
På väg för att hämta dem på flygplatsen, som ligger runt 50 km utanför Warszawa, fastande jag i bilkö. Hade inte hunnit köra mer än tio kilometer och sedan var det totalstopp. Tydligen så var det översvämning någonstans på vägen. Och jag stod totalt stilla i över två timmar, kom inte ens i närheten av flygplatsen. Som tur är fick jag ett sms att Mickes flyg hade omdirigerats till en annan flygplats inne i stan istället. Så när jag väl lyckades tråckla mig ut från översvämningen tog det bara en kvart att ta sig dit.

Som pappa sa när jag pratade med honom i morse, att man kan inte veta att saker som verkar oflyt och otur verkligen är det. En två timmar trafikstockning verkade vara maximal otur. Men blev i själva verket tur, för då hade jag bara en kort liten bit att köra när jag fick veta att flyget blivit omdirigerat istället över en timme.

För att ge en liten mer nyanserad bild av hur mycket det regnade i Warszawa. Igår skulle det spelas en stor fotbollsmatch här. På den jättefina nybyggda stadion. Enlgand/Polen. 50 000 biljetter sålda. Folk har rest hit från Englad för att se matchen. Vad händer. Jo. Stadion har ett tak, som går att fälla upp när det regnar och fälla ner när solen skiner. Mycket bra ju. Igår regnade det. En hel del. Man borde fälla upp taket. Men här kommer kruxet. Tydligen så går det inte fälla taken medans det regnar. Säkerhetsproblem. Man måste fälla taket medans det är torrt. Det hade arragörerna inte gjort. Alltså tak; uesless. Fotbollsmatch ställs in tills dagen därpå. Det får alla människor som sitter och väntar inne på stadion veta ungefär runt elva på kvällen. 5 000 ditresta charterturister som skulle flyga hem samma kväll står plötsligt utan boende utan möjlighet att ta sig nånstans mitt i natten i Warszawa.
Not så bra reklam för stan.

tisdag 16 oktober 2012

nu snackar vi språk

det var länge sedan vi hade ett språkrelaterat inlägg. Och eftersom min handledare/chef här är en guldgruva av skumma idiom så kommer ett gäng till här.

Biegać jak kot z pęcherzem = springa som en katt med en blåsa
Jak krew z nosa = som näsblod
Wisi na gwoździu = det hänger på en spik
Powiesić sie na cienkiej linii = hänga sig på en tunn lina
Wuzek toczy sie przed koniem = vagnen rullar före hästen

sälj din grej med en tjej



Så här glad blir man visst när man besöker den här banken

En sjuk tjej. En annons hur du ska hålla dig frisk hela året. Och välsminkad

Ännu en annons om att få kredit på banken. Går du in så möts du av en skyltdocka med stelt leende och röd slips. Och får kredit såklart.

måndag 15 oktober 2012

jag har i alla fall färglada skor

sälj din grej med en tjej

tänkte införa en ny kategori här på bloggen. Som rubriken säger. Sälj en grej med en tjej. Det finns bloggar helt dedikerade till detta ämne, men jag tänkte mest ha det som en liten intressepil. Promenerades omkring ser jag  produkter säljes med kvinnor överallt. Trots att sagda kvinnor har ingenting med produkten att göra. Jag hade inte haft nåt emot det ifall jag såg motsvarande produkter säljas med män. Men så är det inte.
Hursomhelst gårdagens promenad gav mig en hel hord med bilder.
Börjar med de första tre.
Få en kredit på banken. Det är så lätt att till och med en tjej klara av det, blåsandes en fjäder klädd i sportkläder?!

Det här var en frisörsalong. Vet inte riktigt vem bilden ska locka in. Jag blir inte så sugen.

Hmm. Olika vitaminer, linsvätska. Så du kan klara av hösten som en hälsosam kvinna i polo.


söndag 14 oktober 2012

long time walking

nu är jag tillbaka i Warszawa efter en mycket hektisk vecka i Tyskland. Landade i Polen igår tidigt på morgonen och tillbringade hela dagen mer eller mindre med att sova på soffan. På kvällen tvingande jag mig ut på en promenad runt parken.
Idag däremot, tänkte jag att det kanske kan vara läge att se lite av stan. Jag gick hemifrån vid tolv med planen att gå till Centralstationen. Men eftersom det bara tog en timme tog jag mig vidare till en stadsdel som heter Praga som ligger på östra stranden av Wisla. Det är en gammal stadsdel som är väldigt nergången samtidigt som den verkar full med lite trendiga barer och cafeer. Vad jag har förstått så blev just den här delen av stan inte helt raserad under andra världskriget. Så många gamla byggnader står kvar. Om en med söndersprängda fönster och kulhål i väggarna. Iallafall en intressant promenad med väldigt mycket att titta på.
Dagens förta kaffe. Tillräckligt fint och varmt för att sitta ute

Gamla stan i Praga börjar häromkring

Fina färger på en vägg

Slitna hus

På väg tillbaka till den moderna delen av stan

Gick enda till solnedgången

torsdag 11 oktober 2012

att vara tjej är sämre.

jag finner det oerhört störande att i ett profesionellt sammanhang, iallafall inom ekonomi,  förväntas  alla att vara män. Alla som är någon det vill säga. Personen som sitter i receptionen, hämtar kaffet eller bokar flygbiljetterna kan vara en kvinna. Jag säger inte att det är så jämt. Men det är så det förväntas att vara.

De flesta (även jag tyvärr ibland) utgår från att sekreteraren är en kvinna. Att receptionisten är en kvinna. Och att Vd'n är en man.

Även språket är utformat så att man utgår att det är män som jobbar med kvinnor gör.. ingenting.

Senast vid lunchen för några minuter sedan, vi diskuterade hyrorna i Frankfurt. De var väldigt höga. Så bara stora företag kan ha kontor där.
Bara "The big boys".

Exemplena som genom språket förminskar och utgår från att tjejer/kvinnor är något dåligt är otaliga.
  • spela inte som en såndan kärring = spela inte dåligt
  • tjejkast = dåligt klent kast
  • tjejracket = platt racket eftersom tjejer är för svaga för att anväda det riktiga
  • slå som en tjej = klent och ineffektivt
  • var inte en sån tjej/bög = var inte så klen och svag och löjlig
Hur ska jag göra för att inte Simone automatiskt växer upp och blir intalad av alla genom inlärt språk att hon är sämre/svagare/klenare/mesigare än hennes kompisar med snopp?

månadens köp

jag köpte en kindle för nån månad sen. Upptäckte hur jobbigt det skulle vara att släpa med sig tonvis med böcker i handväskan varje gång jag skulle iväg nånstans så jag tänkte att en kindle kunde vara en bra lösning. Och nu har jag haft den ett tag och jag måste säga: I löööv it! För den som inte vet, det är en läsplatta. Enbart. Man kan inte surfa på den eller kolla sin mail eller något annat. Man läser böcker. Böckerna köper man på Amazon och de laddas ner till kindlen på några sekunder. Sen har man med sig sitt eget privata bibblo med sig vart man än går. Och en mycket bra sak är att alla klassiker, Dickens, Jules Verne osv, allt skrivet för så länge sen att copywrighten har gått ut kan man ladda ner gratis. Så min kindle är fylld med alla de böcker jag har tänkt att läsa men aldrig blivit av. Och vad jag fann mest fascinerande är att texten på kindlen ser precis ut som vanlig boktext på papper. Den använder något som kallas E-ink och man kan läsa den överallt som en bok. Förutom kanske i badet.

måndag 8 oktober 2012

dagens outfit

eftersom mamma alltid vill se mina nya kläder. Gör sig inte riktigt rättvisa på toaletten fotat med telefonen dock.

                                

söndag 7 oktober 2012

jag har sett en film

nu har Simone och Micke åkt igen och det är väldigt tomt och tyst i lägenheten. Enda fördelen är att jag kan lyssna på musik som inte är soundtracket till Dinosaurior.

Igår kväll när jag kom tillbaka från att lämnat dem på flygplatsen såg jag på film. Det blev Drive. En film jag har velat se ett tag, men sen fått höra att det är en film där det inte händer någonting och att den är dålig. Så jag kan säga att mina förväntningar inte var särskilt höga.  Men jag måste nog säga att jag gillade den



Drive är lite som Tarantionos Death Proof, som en hyllning till 70 talets actionfilmer typ Miami Vice. Och med extremt våld. Jag är lite för blödig för att inte blunda när människor får gafflar instuckna i ögonen eller får ansiktet söndersparkat, inför kamera.

Huvudpersonen är en kille som är bilmekaniker och stuntförare och som extraknäcker som chaufför åt rånare. Han ser rätt snäll och försynt ut och kontrasten mellan hans tysta småleende person och sekunden  efter extremt våldsamma är inte så trovärdig, men visuellt snygg (även om jag blundar lite). Han blir vän med sin granne och hennes son och när hennes man, som suttit i fängelse, pressas på pengar av maffian bestämmer han sig föra att hjälpa familjen.

Han dras in i en härva av obehagliga skurkar och massa ond död. Och märker att det inte riktigt går som man planerat trots bra intentioner.

Jag tyckte iallafall att filmen var riktigt bra. Den var väldigt snygg och chockerande rå. Soundtracket av åttiotalsinspirerad elektorpop passade perfekt in till neon som reflekteras i blöt asfalt och män som möts i natten och säger hotfulla saker till varandra.

Och hans sidenbomberjacka med skorpion på ryggen som blev blodigare och blodigare eftersom han hade den på sig hela filmen, var riktigt snygg.


fredag 5 oktober 2012

små änglar

lider fortfarande av brist på kamera. Och vad värre är så kan jag inte koppla ihop min telefon med min dator. Så alla bilder jag tar med telefonen stannar i telefonen och jag kan inte blogga upp dem. Kom på att jag kanske kan maila dem till mig själv, men det fungerar sådär. En bild av fyra försök kom iväg. Iallafall så finns alla fina bilder från dagen igår på Mickes blogg så egentligen har jag inte så mycket att lägga till. Det var en jättefin dag. Knappt så att en höstdag kunde varit bätte. Här kommer ändå den enda bilden jag lyckades maila iväg. Micke får Simone intresserad av takmålningar. I varje rum fanns det vackra keruber. Simone kallade dem för "KOMPISAR"

tisdag 2 oktober 2012

kameratrubbel

min kamera har gått sönder. Går inte att starta. Eller att flytta över bilder från den till datorn. Den har uppfört sig lite nyckfullt sedan i somras. Men nu är den helt enkelt komplett död. Lite typiskt.
 Och för att göra det hela värre så lyckas jag inte få telefonen prata med datorn. Så bilder jag tar med telefonen kan jag inte föra över till datorn. Om jag inte mailar dem till mig själv vilket känns lite... onödigt. Men men. Jag hoppas Micke kan ta med sig kameran och lämna in den för lagning. Och kanske ta med en ersättare under tiden.
 
Ny kjol, eftersom jag fortfarande inte hittar byxor som passar min kropp.
Tagen med telefonen i badrummet på jobbet.



måndag 1 oktober 2012

tillbaka tillsammans

Nu är Micke och Simone tillbaka. Eller kanske inte tillbaka, för sist vi sågs var vi i Italien. Men de är tillbaka hos mig. Det blev inte lika dramatiskt som förra gången, nu har det bara gått en vecka mellan vi sågs sist. Så Simone blev inte ens ledsen när jag gick till jobbet. Skönt. (För mig då så klart)
Vi har iallafall haft en mycket bra helg. Lördagen var varm och solig, nästan som sommar. T-shirt och uteserveringsväder. Vi tillbringade större delen av dagen i parken utanför min lägenhet. Det var en matfestival/marknad på gång. Så en stor plan med massa tält med massa goda saker i. Vi gick runt och provsmakade, tittade och kände alla goda dofter. Det är roligt tycker jag att ekologiskt och "slow food" verkar sprida sig mer och mer. Vi köpte goda ostar, tomater, äppelsaft gjord på bara äpplen utan en enda millimeter av tillsats. Sen hängde vi på en lekplats åt lunch tillsammans och tog en kort promenad till ett köpcenter bredvid. Och sen,  bara sådär tog dagen slut.
Söndagen var fortfarande blå himmel och sol, men väldigt kallt. Snabba väderomslag här. Men så länge solen skiner får det vara kallt tycker jag. Vi tog spårvagnen in till centrum. Jag har inte sett Warszawa ännu så det var ett bra tillfälle. Lång promenad från Kulturpalatset till slottet genom gamla stan. Simone alternerade mellan att springa som en tok och vila lite i vagnen. Och efter lunch så däckade hon och sov som en sten i över två timmar. Vi passade på med lite kaffe, paczki och shopping. Jag köpte äntligen lite tröjor så jag inte ska frysa nu när vintern kommer. Vi lagade mat hemma vilket var mycket skönt. Jag tröttnar att äta ute efter ett tag. Mycket god spaghetti och köttfärsås. Sen var Micke tvungen att jobba och jag lekte med Simone. Hon var på ett fantastiskt glatt humör, ända tills hon skulle sova. Då blev hon asförbannad. Men en mycket rolig helg.
Ekologis sallad och goda tomater

Ostar i olika mognadsgrader

Simone snurrar

In da market

Torget i Warszawa

Slottet och Simone

Ute och promenerar

Paczek