tisdag 20 november 2012

The Kingkiller Chronicles

jag har haft massa tid att läsa massa böcker de här tre månaderna. Mycket mycket skönt. Älskar läsa böcker. De senaste utlästa är en trilogi (som än så länge bara består av två böcker) som heter The Kingkiller Chronicles skrivna av Patrick Rothfuss. Och det var länge sen jag läste fantasy som är såpass bra. När jag letar fantasy läser jag intervjuer, recensioner kollar tidningar, läser baksidan av böcker. De flesta fantasy låter bra. Men visar sig vara skräp. Men de här verkligen verkligen bra fantasy.

Böckerna börjar i ett litet värdshus i en liten by. Ägaren av världshuset verkar först vara en vanlig snubbe men visar sig vara den legendariska Kvothe, musiker/magiker/svärdsman/skurk som försöker av någon anledning gömma sig från sitt förflutna. Vilket som alla vet inte går utan det förflutna kommer ikapp. Böckerna är uppbyggda på så sätt att Kvothe berättar sin livs historia, det tar      tre dagar. En dag en bok. The Name of the Wind, bok ett och The Wise Man's Fear bok två. Bok tre är tyvärr inte färdig ännu.

Böckerna fantastiska historier med magi, övernaturliga bad guys, en påhittig hjälte och bra bifigurer. Alla engagerar. Det bästa dock enligt mig är språket. De flesta fantasyböcker har ett utsmyckat pråligt "stapla ord på ord" språk. Medan Rothfuss skriver rent, kort, koncist. Han undviker de ändlösa miljöbeskrivningar som i många fantasyböcker överskuggar karaktärerna. Och karaktäreran o andra sidan är välutvecklade, komplexa utan att vara för transparenta. Och jag är extra nöjd med kvinnorna i boken som är tuffa och smarta och lika starka som männen. Ovanligt i fantasy.

Så för alla som gillar fantasy. Läs.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Spännande, fantasy är obruten mark för mig. Kanske något att testa. Fast å andra sidan läser jag ju inga böcker längre, ska bli en punkt på listan inför 2013.

Jag saknar dig! Hur länge ska du vara borta egentligen?!?

Massa kramar från Carolina

scarecrow sa...

Jag saknar dig och hem och göteborg också. Känner mig rätt klar med detta just nu.
Flyger tillbaka till Warszawa idag. Och sen är det inte långt kvar...

Mikael sa...

Ska kolla upp denna serie framöver. Verkar intressant.