torsdag 11 oktober 2012

att vara tjej är sämre.

jag finner det oerhört störande att i ett profesionellt sammanhang, iallafall inom ekonomi,  förväntas  alla att vara män. Alla som är någon det vill säga. Personen som sitter i receptionen, hämtar kaffet eller bokar flygbiljetterna kan vara en kvinna. Jag säger inte att det är så jämt. Men det är så det förväntas att vara.

De flesta (även jag tyvärr ibland) utgår från att sekreteraren är en kvinna. Att receptionisten är en kvinna. Och att Vd'n är en man.

Även språket är utformat så att man utgår att det är män som jobbar med kvinnor gör.. ingenting.

Senast vid lunchen för några minuter sedan, vi diskuterade hyrorna i Frankfurt. De var väldigt höga. Så bara stora företag kan ha kontor där.
Bara "The big boys".

Exemplena som genom språket förminskar och utgår från att tjejer/kvinnor är något dåligt är otaliga.
  • spela inte som en såndan kärring = spela inte dåligt
  • tjejkast = dåligt klent kast
  • tjejracket = platt racket eftersom tjejer är för svaga för att anväda det riktiga
  • slå som en tjej = klent och ineffektivt
  • var inte en sån tjej/bög = var inte så klen och svag och löjlig
Hur ska jag göra för att inte Simone automatiskt växer upp och blir intalad av alla genom inlärt språk att hon är sämre/svagare/klenare/mesigare än hennes kompisar med snopp?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det var intressant. Jag vet inte vem du umgås med men jag har inte hört dem uttryck du ger exempel av. Kanske på bio eller från en stand-up komiker på scenen, i sport sammanhang refererad från någon annan. Eller kanske gamla gubbbar, eller som de kallas i mitt språk gamla skogstomtargubbar vågar mer när unga kvinnor är around för att vissa och stoltsera med sin så kallade status. Däremot hör jag ofta att kvinnor med bestämda åsikter är aggressiva och det går mig på nerverna. Nu måste jag traska hem för att göra ingenting innan din tata kommer från Danmark. Pussar och bryr dig inte om sånt det är bara patetisk mama.
PS, Simone då, bör ha gedigen kunskap för det säljer hos båda kön samt vara mkt säker på sig själv och känna sig trygg och få stöd från familjen

Mikael sa...

Det viktigaste är väl att se till att inte den typen av språk används i familjen, då bör det mötas av ifrågasättande när Sim stöter på det.
SEdan så var det inte ovanligt och är fortfarande vanligt i vissa kretsar att använda sig av termer som negerjobb och negergöra. Det har ju i princip blivit utsållat ur det civiliserade språket eftersom det har ifrågasatts när det använts.
Ofta används ett sådant här språk omedvetet och det är då det är farligt, när det använts för att provocera så lägger man åtminstone märke till det.

scarecrow sa...

visst är det irriterande. En kvinna med bestämda åsikter är aggressiv eller har mens. En man med bestämda åsikter har pondus och respekt.
Jag tror att användning av språk som omedvetet är väldigt vanligt. Bara igår vid middagen hörde jag
-are you a man or a mouse? När Jesús frågade om en kudde att sitta på. Eller -This will separete the men from the boys, när de gällde att man skulle äta upp allt på talleriken. Så det påverkar män också inte bara kvinnor.
Gällande Simone, så tror jag också att om vi jobbar med att ge henne mycket stöd och bra självkänsla borde det gå bra

Mikael sa...

verkar vara en macho-stil i Germanien...
tunn is det där med att definera manligt och kvinnligt.

Anonym sa...

Håller med mamma och Micke. Den typen av ordval förekommer inte normallt och är helt olämpligt i alla sammanhang.
Den försvinner så småningom i samma takt som de traditionella roller där män är en försörjare och kvinna tillför servisen.
(tyvärr ordvalet sitter fast bland de mest osäkra i samhälle)
Så blir inte oroligt om Simone.
Jag tycker jag att du rättar sig helt i onödan.
Däremot skulle jag säga (som en gammal gubbe) att föra argumentation utifrån ”magkänsla” är inte det som jag (som en gubbe) köper lätt.
Tata