torsdag 10 januari 2013

lite politik

Jag är egentligen rätt så politiskt ointresserad. Det är inte något jag är stolt över, men så är det. Orkar inte engagera mig i ytterligare en grej. Även om jag vet det är viktigt.
Självklart går jag och röstar, men det är liksom av gammal vana. Utan särskilt underbyggda och genomtänkta analyser.
Men nu under årsskiftet, när jag vanligtvis går genom vad som har hänt året innan och vad jag vill för kommande år har jag för ovanlighetens skull tänkt lite på politik.

Nämligen funderingen ifall det system vi har, det kapitalistiska systemet, verkligen skulle vara det bästa? Vanliga argument för brukar vara att "det fungerar bättre än allting annat vi har provat" eller att "alternativet skulle vara mycket värre" Och det är ju möjligtvis bra argument. Men är det verkligen sant?

Att det fungerar mycket bättre än allting annat kan man säga genom att titta i backspegeln på till exempel jägarsamhället, feodalsamhället, protektionism, monarkin, sovjetkomunism. Men alla dessa samhällssätt är avslutade. Det är enkelt att se varför de inte funkade och på vilket sätt de tog slut. Vårt samhällssätt befinner vi oss mitt i. Då är det svårt att se bakåt och analysera. Kapitalismen är i runda slängar runt 200 år gammal. Den är inte i närheten av att slå vissa andra system som har funkat i hundratals eller tusentals år. (Tänk romarriket som höll från runt 700f.Kr till år 476) Det enda som bevisligen inte fungerade alls är kommunismen.

Problemet med kaptialismen är att den bygger på ett antagande som jag tror inte är sant. Nämligen att det finns oändliga resurser och vi behöver ständig tillväxt. Att oljan blir dyrare, guldpriser skenar, börser krashar och länder går i konkurs är ett tydligt täcken på att systemet börjar krackelera. Och det extrema kapitalistiska lösningen, att vi släpper priserna helt fritt, kommer inte hjälpa ifall råvaran tar slut.

Så det att systemet håller på att falla ihop efter tvåhundra år visar knappast på att kapitalismen är det bästa alternativet. Bara att det är något bättre än kommunismen.

Och problemet när man säger att man inte vill ha ett kapitalistiskt samhälle är att många automatiskt tror att man vill ha ett kommunistiskt. Men det stämmer inte. Det måste finnas andra alternativ. Alternativ vi inte har provat ännu eller tänkt ut ännu. Genom att titta på historien ser vi att det har funnits hundratals olika samhällssätt genom tiderna. Jag hoppas att vi kanske kan hitta på ytterligare ett som kan hjälpa mänskligheten framåt.

Jag håller med att kapitalismen har hjälpt oändligt många människor till ett bättre liv. Men nu känns det som det är dags att byta. Att behålla det bästa från det här systemet, men ta bort vägen till självförstörelse genom ständig tillväxt.

Och nej, för tillfället har jag inga alternativ. Hade jag haft ett lysande förslag hade jag antagligen inte suttit på ett tråkigt kontor och tittat ut på dimman. Jag hade jobbat på att förändra världen.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Även sittande på konotret kan du jobba på att förändra världen.Med små steg, du vet Rom bygdes inte på en dag...
Apropos det var ingen dimma imorse, det är för en gång skull en blå himmel. Pussar mamma

Mikael sa...

Jägarsammhället höll länge och var rätt så miljömässigt hållbart (om man inte frågar Mammutarna) men den matriella standarden var förståss lägre...
Nej det är svårt att visa på alternativ och skräckscenarion blir ofta resultatet.
Civilisationer uppstår och faller bort, över rätt långa tidsperspektiv. Jag får däremot uppfattningen att det i varje generation finns rätt så gott om folk som känner att de lever i de sista dagarna...
Och förr eller senare får de rätt. Vi får göra vad vi kan för att det blir senare.
Men Hur?

scarecrow sa...

jag tror att man kan göra rätt mycket själv för att öka hållbarheten i världen. Problemet är att många nog resonerar att "det lilla jag gör kommer inte göra någon skillnad, så det är ingen idé att anstränga sig" När alla tänker så blir det svårt med förändringar.