torsdag 24 januari 2013

liten matslutsats

Det har inte riktigt gått en hel vecka med vegetarisk/laktos/glutenfri matalagning. Men snart så. Kanske för tidigt att dra några slutsatser. Men jag gör det ädnå.
  • Mycket gott. Nya smaker. Nya smakkombinationer. Roligt att experimentera.
  • Svårt att hitta recept. Som ovan vegetarisk/laktos/glutenfri vet jag inte riktigt var jag ska leta.
  • Billigare. Vi handlar bara ekologisk kött. Och hur det än är är ekologiska grönsaker billigare.
  • Dock hungrig. Jag är van att ha rätt mycket grädde och fett i maten. Det gör att jag äter vanligtvis tre eller två gånger per dag. Däremellan är jag inte hungrig. Nu kommer jag på mig själv att några timmar efter middagen äta jordnötssmör direkt ur burken, fundera på choklad eller skära en macka.
Så sammanslaget. God mat, lite billigare, känns bra att inte ha gluten i maten. Speciellt Micke märker skillnad med att magen känns bättre. Men det att fettfritt skulle vara bättre för att hålla vikten eller gå ner i vikt (om man har det som mål) är jag mycket tveksam till. Iallafall jag äter mer och blir sugen på onyttigheter efter en middag utan gräddsås än med mat med lite grädde och smör. Så jag tror att vi kommer fortsätta äta som vi äter. Mer vegetariskt absolut. Men fortsätta med lagom med grädde och smör och ost. Tror att det blir mindre småätande i längden.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Laktos är bra att undvika men det finns ju laktosfri grädde funkar inte den? och nej, grönsakerna är inte billigare. en ekologisk gurka kostar dubbelt så mycket!!!
Glöm inte att leva också. Ibland är det gott med vitt bröd, smör och honung. Minns när du åt en hel limpa varje dag förr i tiden, fick det dig att må dåligt?

scarecrow sa...

En ekologisk gurka kostar dubbelt så mycket än en vanlig gurka ja. Men den är fortfarande billigare än ekologisk köttfärs. Så jo, det blir billigare med vegetariskt, även om det är ekologiskt.
Och klart man ska "leva" det är därför maten ska vara grymt god! Gällande må bra av en halv limpa? Jag vet inte. Jag hade stora magproblem både på universitetet och gymnasiet. Läkarna hittade aldrig vad det var för fel. Men när jag började äta mindre bröd försvann de. Sammanträffande eller överkänslighet mot gluten? Jag mår hellre bra än äter mat som är god men dålig för mig.

Anonym sa...

Jag har aldrig under mina 30 ( ! ) år hört att du haft magproblem eller att du gått till läkaren pga av det...