torsdag 20 september 2012

sista eftermiddagen med gänget

igår jobbade jag bara fram till ett och tog sedan en taxi in till stan för att hänga med Micke och Simone resten av dagen. Micke hade lämnat en karta på hotellrummet så jag skulle hitta till parken där de hade spenderat förmiddagen. Och trots mina föregående äventyr med kartor så hittade jag utan problem.

Vi började med att käka lunch på på ett litet ställe som hette Benigni Ambulatorio Gastronomico. Mycket pretentiöst namn, men maten levde upp till det. Vattnet serverades i en stor kristallkaraff med silverbeslag, förrätten var faktiskt bara rostad bröd med parmaskinka men trots att det låter enkelt så var det väldigt gott. Och huvudrätten var gnocci med smält mozarella på toppen. Sjukt gott.

Efteråt somnade Simone i vagnen och vi promenerade uppåt. Målet var att ta sig så högt upp som möjligt i Bergamo, vilket inkluderade en liten tur med en funicular till byn San Vigilio. Det är en liten tyst by som inte ser ut att ha ändrat sig särskilt mycket de senaste femhundra åren. På toppen ligger ruinerna av Castello de San Vigilio, en medeltida borg. Tornen är kvar och man kunde klättra upp genom mörka trappor till toppen. Utsikten var fantastiskt fin, och att det började åska gav en extra dimension åt det hela. Åska i bergen är rätt magnifik. Bullret tar liksom aldrig slut utan rullar och ekar mellan topparna. Åskan medförde dock en hel del regn, och vi blev ordentligt dränkta. Inte Simone då, eftersom hon satt i vagnen under regnskydd och var rätt så nöjd. Jag var tvungen att stoppa undan kameran eftersom det regnade så mycket, men jag tror Micke tog en hel del bra blöta kort.

Och på kvällen, efter att ha torkat upp och bytt kläder åt vi en middag på LaCaprese. Maten var fantastiskt god, och kyparna älskade Simone som avnjöt sin spaghetti en tråd i taget. De till och med kom och pussade lite på henne. Italienare är generellt mer fysiska än Skandinaver och Simone har fått mycket mer klappar och leenden från främmande människor än hon är van vid hemifrån.  
Gnocci med smältande mozarella. Lovely

Småvägar på väg uppåt
 
Utsikten över Città Alta från San Vigilio
 
Simone vägrade skor

Det där bordet, med den där utsikten. Inte illa

Precis innan skyfallet

Och precis efter

1 kommentar:

Anonym sa...

Väldigt nice var det, saknar det redan. Men nu blir det snart warszawa.../Micke