måndag 21 juli 2008

dystopic future

det är kolsvart ute och regnet öser ner. Vatten flyter i strömmar ner för gatan utanför och jag ser inga människor och knappt några bilar. Det ända som hörs är smattrandet mot asfalten och billarmen som har utlösts av vattnet. På något sätt känns det trösterikt.

Har precis sett färdigt på Blade Runner, det är verkligen en jäkligt snygg film. Ridley Scott gör grymt bra scinece fiction filmer. Ailen som kom bara något år före (tror jag) är minst lika bra.

Det är roligt med framtidsvisionfilmer där det hela tiden är kopplingar till nutiden. I Blade Runner har vi ju överbefolkning, genmanipulation, männiksan som leker gud (som vanligt) det är kopplingar till bibelns syndaflod med det ständiga regnadet, utrodade djur och att allting långsamt faller sönder. Människorna på gatan är kalla och onda och replikerna är varma och bryr sig om varandra.

Det jag också undrar. När får vi de första flygande bilarna i verkligheten.

1 kommentar:

Mikael sa...

brrrr...

kan du tänkta dig dagens trafikanter lämna 2-D och gå över till 3-D med flygande bilar. Om folk inte kan kolla vad som finns framför dem, undra hur det går att kolla under sig då...

Annan sak som är intressant med SF är att väldigt få tror att det blir bättre utifrån nu. De flesta scenarion utgår från att vi gör fel nu och att det var bättre förr.
Bara ett fåtal tror att vi är på rätt väg nu och skapar ett framtids scenario där utvecklingen avbrutits av någon katastrof och därmed kan få till en bra filmplott.

Jag anser ju att vi verkar ha det bättre än vad de hade förr, åtminstone under under de senaste tusen år. Så varför måste det bli värre...

kanske för att det ska bli en bra film...